Pass
Fremgangsmåte for søknad om pass/nødpass.
Se politiets nettsider for estimert leveringstid.
Om du vil søke pass eller nødpass må du ta kontakt med Ambassaden i Tokyo. Ta derfor vennligst kontakt god tid i forveien for å søke om nytt pass.
Ta kontakt for avtale: consular.tokyo@mfa.no
Gi gjerne flere forslag til dato og tidspunkt som passer for deg når du sender forespørsel.
Søkeprosedyren for voksne over 18 år
- Søker må møte personlig på ambassaden. Det kreves avtale.
- Søker må ha med gyldig originalt pass (annen type ID godtas ikke).
- Søker må ha med kontanter for betaling av gebyr - JPY 19 000
- Hvis søker er langtidsboende i Japan må japansk oppholdskort (residence card) fremvises.
- Hvis pass er tapt, stjålet eller utgått, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Hvis søker utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Hvis søker har dobbelt statsborgerskap, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Det tas opptak av biometri i form av bilde og fingeravtrykk på ambassaden.
Søkeprosedyren for barn under 18 år
- Søker møter personlig på ambassaden sammen med foreldre. Det kreves avtale.
- Søker må ha med gyldig originalt pass (annen type ID godtas ikke). For førstegangsutstedelse av pass, se lenger ned på siden.
- Søker må ha med kontanter for betaling av gebyr - JPY 11 000
- Foreldrenes gyldige originale pass må fremvises (annen type ID godtas ikke).
- Begge foreldre må gi eller ha gitt samtykke til at pass utestedes. Samtykke må gis ved oppmøte ved norsk ambassade eller politi i Norge. Det kan gis enkelt samtykke for en enkelt søknad eller varig samtykke som også gjelder for fremtidige søknader. Samtykke kan trekkes tilbake til enhver tid.
- Hvis søker er langtidsboende i Japan må japansk oppholdskort (residence card) fremvises.
- Hvis pass er tapt, stjålet eller utgått, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Hvis søker har dobbelt statsborgerskap, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Personer over 12 år skal avgi bilde, fingeravtrykk og signatur - dette gjøres på ambassaden.
- Personer mellom 10 og 12 år skal avgi bilde og signatur - dette gjøres på ambassaden.
- Personer under 10 år skal kun avgi bilde - dette gjøres på ambassaden.
Spesielt for førstegangsutstedelse
- Søker må ha 11-sifret fødselsnummer.
- Hvis søker ikke har fødselsnummer, kan dette søkes om ved Ambassaden. Se her for mer informasjon.
Fremskaffelse av nødvendig dokumentasjon og utvidet saksbehandling innebærer at man ikke alltid kan forvente å få nødpass utstedt på dagen.
Søknad om nødpass
- Søker møter personlig og fyller ut søknadsskjema som fås på ambassaden.
- Søker må ha med pass.
- Hvis pass er tapt eller stjålet, se eget avsnitt lenger ned på siden.
- Ambassadepersonell tar opptak av biometri.
- Søker må ha med to stk fysiske passfoto, ikke eldre enn 6 måneder.
- Behov for nødpass må dokumenteres, for eksempel ved fremvisning av flybilletter.
- Søker betaler passgebyr i kontant - JPY 25 000
Vilkår for utstedelse av nødpass
- Et gyldig pass er stjålet eller tapt kort tid før en planlagt reise.
- Når det er akutt behov for pass grunnet sykdom/død i nær familie.
- Uforutsette viktige forretningsreiser.
- Normalt politipass har produksjonsdefekt som inntreffer under reise.
- I andre tilfeller når vesentlige velferdsgrunner taler for det
OBS! Norske nødpass aksepteres ikke i alle land. Det er den reisendes eget ansvar å undersøke at innreise eller transit i andre land lar seg gjøre. Se innreisebestemmelser til ulike land på linken under, eller ta kontakt med det aktuelle landets ambassade for avklaringer.
Reiseinformasjon - velg land - regjeringen.no
Dersom du har mistet eller blitt frastjålet passet ditt, eller passet ikke lengre er gyldig, må du medbringe annen offentlig norsk legitimasjon. For eksempel førerkort, bankkort, legitimasjon med bilde eller fødselsattest. Ta kontakt med ambassaden dersom du ikke har annen gyldig norsk legitimasjon.
Ved tap må du også melde tapet til japansk politi og medbringe en attest fra politiet om at du har meldt det tapt.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt eller stjålet og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument og du vil bli stoppet i passkontrollen hvis du bruker det til reise.
Dersom du har dobbelt statsborgerskap er det mulig at du mister ditt norske statsborgerskap når du fyller 22 år. Dersom du ikke har bodd i Norge i minst to år må du derfor søke om bibehold for å kunne beholde statsborgerskapet. Se UDI sine sider for mer informasjon og for søknadsprosedyrer.
https://www.udi.no/skal-fornye/beholde-norsk-statsborgerskap-bibehold/
Ved søknader der bibehold ikke er innvilget, og det er tvil om at statsborgerskapet kan videreføres etter fylte 22 år, vil et eventuelt nytt pass kun være gyldig frem til 22-årsdagen.
For søkere med dobbelt statsborgerskap, og som nærmer seg 22 år, anbefales det å ta med dokumentasjon på eventuell botid i Norge når du søker pass. Dette gjelder selv om du har bodd mer enn to år i Norge. Ta kontakt med ambassaden dersom du er usikker.
Dobbelt statsborgerskap - Nye rutiner fra 1. januar 2020
Hvis du er norsk statsborger og blir statsborger av et annet land etter 1. januar 2020, vil du kunne ha dobbelt statsborgerskap, ifølge norsk lov.
Norge vil ikke ta fra deg ditt norske statsborgerskap ditt hvis du blir borger av et annet land. Du trenger ikke å levere noen søknad til norske myndigheter for å beholde det norske statsborgerskapet ditt.
Vennligst se detaljert informasjon hos UDI her.
Hvis du har mistet det norske statsborgerskapet ditt fordi du ble statsborger av et annet land, eller hvis UDI har tilbakekalt statsborgerskapet ditt fordi du ikke løste deg fra det opprinnelige statsborgerskapet ditt innen fristen, kan du søke om å få norsk statsborgerskap tilbake.
For at du skal kunne ha dobbelt statsborgerskap, må også det andre landet du er statsborger av godta dette.
Du må alltid undersøke om det landet du er statsborger av også godtar at du får dobbelt statsborgerskap, eller om du vil miste statsborgerskapet ditt automatisk hvis du blir norsk.
Du kan fortsatt miste norsk statsborgerskap når du fyller 22 år om du ikke har bodd lenge nok i Norge: https://www.udi.no/ord-og-begreper/a-miste-norsk-statsborgerskap/#link-674
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er at Skattedirektoratet har besluttet at personer som utvandret fra Norge fra 1960 -1975, og som senere ikke har vært bostedsregistrert i Norge, vil få omregistrert sitt statsborgerskap fra ”norsk” til ”ukjent” i det sentrale folkeregisteret (DSF). Dette ble gjennomført i løpet av august 2012.
Dersom man etter dette ikke lenger er registrert som norsk i DSF, må ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet. I den forbindelse vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon:
- kopi av gammelt norsk pass
- opplysning om foreldre (fullt navn og fødselsdato)
- har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi;
- fullt navn
- fødselsdato
- fødested
- foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet.
Er du født i utlandet bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Ervervelse av annet statsborgerskap
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap, da det er ønskelig å avklare dette før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet er tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens § 23 eller § 7 i den tidligere statsborgerlov, vil statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentasjon.
Underretning
Avklaring av statsborgerskapet må påregnes å kunne ta noen uker. Der statsborgerskapet blir endret tilbake til norsk, sender Skattedirektoratet straks underretning til ambassaden som da vil informere deg om dette. Blir det fastslått at du ikke er norsk statsborger, herunder at statsborgerskapet er tapt, vil du også få egen kopi direkte fra Skattedirektoratet der dette fremgår.
Andre spørsmål
Skulle du ha ytterligere spørsmål til denne omregistreringen bes du ta direkte kontakt med Skattedirektoratet på e-post skattedirektoratet@skatteetaten.no.