Advarsel angående Japans utelivsdistrikter

Det har i det siste vært et økende antall meldinger om trusler og kredittkortsvindel i Japans utelivsdistrikter. Utlendinger er en målgruppe for slik aktivitet, og vi vil be nordmenn i Japan være på vakt.

Japan, og Tokyo, er i all hovedsak trygt å besøke, men som i alle storbyer kan man bli utsatt for kriminelle handlinger. Ved å informere om typiske ting reisende kan bli utsatt for, håper vi at nordmenn vil være oppmerksomme og kan unngå problemet.

De aller fleste hendelsene oppstår i de større utelivsdistriktene i Tokyo, som Roppongi og Kabukicho-området i Shinjuku. Utlendinger blir ofte stoppet på gaten av engelsktalende innkastere, eller kontaktet på barer, klubber eller restauranter og bedt med til et annet serveringssted. For turister som ikke snakker japansk kan det være fristende å bli med til et sted der de kan snakke engelsk, og det blir ofte lokket med gratis velkomstdrink eller lignende.

Når man besøker et slikt utested er det flere mulige scenarier, eller varianter av disse:

  • Offeret får fremlagt en regning som er vesentlig mye høyere enn først forespeilet, og blir truet til å betale med kredittkort, eller til å ta ut penger i minibank.
  • Offeret blir sjekket opp og bedt om å kjøpe drinker til kvinner, som så bestiller drikke som er priset skyhøyt.
  • Offeret får tilsatt dop eller veldig sterk alkohol i drinken og sovner (såkalt «drink spiking»). Mens offeret sover blir kredittkort belastet for høye summer. I noen tilfeller kan offeret utsettes for ran eller overgrep.

De fleste besøk i Tokyo går uten problemer, men vær på vakt for å påse at du ikke blir utsatt for slik svindel. Noen forhåndsregler som kan hjelpe er:

  • Vurder å legge igjen bank- og kredittkort på hotellet. Ta kun med så mye kontanter du har tenkt å bruke.
  • Gå på steder du kjenner fra før, har fått anbefalt av kjente, hotellbetjening eller reiseguider.
  • Bli aldri med pågående innkastere, og si nei til tilbud om gratis drinker og invitasjoner som virker for gode til å være sanne.
  • Ikke gå alene, og pass på hverandre. Utlendinger som er ute alene er typiske mål.
  • Ikke drikk for mye. Overstadig berusede personer anses som enkle mål.

Dersom du blir utsatt for en kriminell handling i Japan, bør dette rapporteres til lokalt politi så snart som mulig. For mange vil det være nødvendig med en kopi av politirapporten med tanke på forsikring, men i Japan vil du vanligvis ikke få en slik kopi. Du kan be om en kopi, eller tillatelse til å ta bilde av rapporten, men om dette ikke er mulig skal du i det minste kunne be om å få et rapportnummer. Mange vil godta dette som et bevis på at du har vært i kontakt med politiet.