Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

17.mai Oslo.jpg

Skandinavistiska i Oslo 17. mai

17. mai feiret åtte Skandinavistiska-elever fra norskstudier ved Universitetet i Tartu grunnlovsdagen i Oslo. Vi er takknemlige for at de har delt sine inntrykk og bilder fra feiringen med oss.

Om 17. mai-feiringen hadde vi hørt mye allerede før vi dro til Norge. Når nordmenn snakker om 17. mai, understreker de at grunnlovsdagen er antakelig den mest spesielle dagen i Norge. Det finnes mange tradisjoner som er knyttet til nasjonaldagen. I Oslo kunne vi se og oppleve mange av disse skikkene og selvfølgelig den særlige stemningen som man kunne føle overalt på gatene helt fra morgenen av.

Vi begynte vår 17.mai-feiring på en virkelig norsk måte - med sjampanjefrokost. Etterpå fortsatte vi med tradisjonene og tok en tur til Det Kongelige Slottet for å se det tradisjonelle barnetoget og vinke til kongefamilien. Allerede på morgenen var alle nordmenn som vi så veldig pent kledde. Nesten hver dame hadde på seg bunad. Og de som ikke hadde bunaden var i festlige klær eller så var de turister som vi. Samtidig var ikke så mange menn kledd i bunad, men de hadde på seg dresser og så veldig kjekke ut. For oss var det veldig overraskende. Vi hadde hørt at alle nordmenn kler seg veldig pent for 17. mai-feiringen, men å faktisk se det, det var noe veldig spesielt. Det var norske flagg overalt, både store og små. Alt dette (nordmenn i bunader og med flagg) ga oss positive følelser, og vi forsto hvor viktig denne dagen er for nordmenn og hvor mye de elsker 17. mai-feiringen.

Nordmenn som var kledd i forskjellige bunader åpnet barnetoget med å danse norske nasjonaldanser da kongefamilien hadde kommet ut til balkongen for å hilse på folk. Etter at alle hadde sunget “Ja, vi elsker dette landet”, begynte barnetoget å marsjere, og vi gikk ned til ei anna gate for å se barnetoget litt nærmere. Barna hadde norske flagg med seg, og de som var kledd i bunader, var de mest populære blant klassekameratene sine. Nesten alle skoler hadde sitt eget musikkorps. Det var flott å se på disse barna som hadde uniformene på seg og spilte lystig og livlig musikk. Folk på gatene var også veldig engasjerte. Det var fint å se at midtpunktet av nasjonaldagen var å anerkjenne og oppmuntre barn.

Barnetoget fra avstand / Foto: Margarita Gadalshina

 Barnetoget på nærthold / Foto: Margarita Gadalshina

Nordmenn som var kledd i forskjellige bunader åpnet barnetoget med å danse norske nasjonaldanser da kongefamilien hadde kommet ut til balkongen for å hilse på folk. Etter at alle hadde sunget “Ja, vi elsker dette landet”, begynte barnetoget å marsjere, og vi gikk ned til ei anna gate for å se barnetoget litt nærmere. Barna hadde norske flagg med seg, og de som var kledd i bunader, var de mest populære blant klassekameratene sine. Nesten alle skoler hadde sitt eget musikkorps. Det var flott å se på disse barna som hadde uniformene på seg og spilte lystig og livlig musikk. Folk på gatene var også veldig engasjerte. Det var fint å se at midtpunktet av nasjonaldagen var å anerkjenne og oppmuntre barn. Kvintessensen av 17. mai: barn, bunader, is og kongefamilien. Bilde: Margarita Gadalshina

I tillegg til Det Kongelige Slottet besøkte vi på 17. mai mange av Oslos severdigheter, f. eks. Norsk Folkemuseum der vi så ulike gamle bygninger, deriblant den nydelige stavkirka fra Gol, Gamlebyen, Operahuset, Akershus festning, Aker Brygge osv. En av bygningene som gjorde stort inntrykk på oss var Operahuset som har blitt en ideell del av byens ansikt, selv om det ble bygd bare for ni år siden. Det så ut både lett og sikkert, som om det hadde reist ut fra sjøen. En riktig framtidsarkitektur.

For å oppleve så mange 17. mai-tradisjoner som mulig, spiste vi pølser, mye is og flere Kvikk Lunsj sjokolader. Å stå i kø for å kjøpe pølser blant folk kledd i blå og grønne bunader med vakre broderier, var noe som vi ikke hadde forventet fra vår tur til Norge. Men det var øyensynlig at bunader hører til nasjonaldagen, både for de nordmennene som feiret med tradisjonelle familie-og barneleker på Folkemuseet og de unge som foretrakk å feste med EDM-musikk i bakgrunnen på Aker Brygge. Vi traff også flere russer på gatene. Man kunne gjenkjenne en russ fra knallrøde eller -blå bukser og spesielle luer med knuter som var tegn på at eieren hadde fullført visse oppgaver og utfordringer. Også vi fikk noen russekort som ellers er svært populære blant norske barneskole-elever.

  Is og pølse - den tradisjonelle 17. mai-maten / Foto: Adele Vaks 

Den 17. mai blir Norge til en slags Arkadia. Gatene er pyntet med rødt, blått og hvitt og vakre bunader skaper en særlig stemning, men det er nordmennenes vennlig, åpen og støttende holdning som gjør opplevelsen helhetlig. Det er klart at dagen er en feiring av nettopp Norge og det norske folket og at nordmenn er veldig stolte over sitt land og elsker sitt land. Samtidig er folk fra andre land velkomne til å delta i feiringen, og nordmenn er villige til å introdusere sin kultur og sine skikker til dem. Alt dette gjorde at vårt besøk til Oslo på grunnlovsdagen var en utmerket mulighet til å oppleve noe virkelig typisk norsk.

Russedress, bunader og dresser - kleskoden for 17. mai / Foto: Antonina Kostina