Hurtigguide til å registrere seg i Estland

Om du som norsk statsborger vil flytte til Estland, og blir her mer enn tre måneder, kan du bruke denne steg-for-sted guiden for å registrere deg i Estland. Sist oppdatert: 28.09.2018.

Først, kommer du til å trenge ett estisk personnummer (Isikukood på estisk)

For å skaffe deg et slikt personnummer, må du ha adresse i Estland. Kontakt statsadministrasjonen i den byen din adresse ligger. Gjelder det Tallinn, tar du kontakt med det bydelkontoret (Linnaosavalitsus på estisk), til din adresse.

Listen av distriktene finner du her: http://www.tallinn.ee/eng/districts.

Mer informasjon: http://www.tallinn.ee/Teenus-Changing-the-residence-address-in-the-Population-Register

 

Ligger din nye adresse et annet sted eller kommune i Estland, tar du kontakt med den lokale statsadministrasjonen eller kommunestyret der du bor. https://www.eesti.ee/eng/contacts/kohalikud_omavalitsused/vallavalitsused_1

Ta kontakt med statsadministrasjonen/kommunestyret får å vite hvilken dokumentasjon som behøves i ditt tilfelle. Vanligvis tar man med leieavtale, fyller inn noen søknadskjemaer, for så å bli registrert på den oppnevnte adressen og du får ett estisk personnummer. Det er ulike behandlingstider, men vanligvis tar det kun 4-5 dager.

 

Neste steg er å bli registrert i landet

Som norsk statsborger trenger du ikke søke oppholdstillatelse, men om du ønsker å bli i landet mer enn tre måneder registrerer du deg hos politiet i Estland.

Det er flere politikontor over hele landet, har kan du finne ditt nærmeste: https://www2.politsei.ee/en/kontakt/kmb/

Mer informasjon om selve registreringen: https://www2.politsei.ee/en/teenused/elamisoigused/

Informasjon om hva du bør ta med, og hvor mye det koster: https://www2.politsei.ee/en/teenused/elamisoigused/el-kodaniku-tahtajaline-elamisoigus/

Du kommer til å få ett estisk oppholdstillatelse ID-kort (elamisloa kaart på estisk), når registreringen er klar. Det kan ta opptil 30 dager å få kortet. Har du noen spesifikke spørsmål, ta kontakt med politiet på deres servicetelefon +372 612 3000 (de svarer på engelsk)

 

Når det gjelder overføring av personlige eiendeler

I forbindelse med flytting til et annet land, kan blir tollregler relevant. Registreringen til politiet er det samme for norske statsborgere og EU-borgere (dvs. at du ikke trenger spesiell tillatelse til å bli i landet), mens tollreglene skiller mellom EU og ikke EU-land.

Du kan lese om regler som gjelder reisende fra ikke EU-land (dvs fra Norge): https://www.emta.ee/eng/private-client/travelling-moving-consignments/non-eu-countries/customs-regulations-travellers

 

Ambassaden ønsker å påpeke, at når det kommer til lokale estiske reglement kan noe av informasjonen forandre seg, men forhåpentligvis kommer denne oversikten til praktisk veiledning.

Vi håper alt det praktiske går i boks, raskt og problemfritt, og vi håper du vill trives her i Estland!

Mer info på engelsk: https://www.eesti.ee/en/citizenship-and-documents/residence-permit-for-foreign-nationals/

Velkommen!