Fødselsnummer for å få pass
Du må ha et norsk personnummer for å kunne søke om et norsk pass. Barn som er født utenfor Norge må søke om fødselsnummer samtidig med søknad om norsk pass.
For at et barn skal få tildelt norsk fødselsnummer må minst en av foreldrene ha vært norsk statsborger da barnet ble født.
Før du bestiller time hos ambassaden for personnummer må du svare på spørsmålene på Skatteetatens side: Fødselsnummer for å få pass - Skatteetaten. Etter at alle spørsmålene er besvart, vil systemet produsere en liste over hvilke dokumenter du må ta med deg til ambassaden. For saksbehandlingstider, se her.
Før det søkes om fødselsnummer og pass til barnet må farskap være etablert.
- For foreldre som er registrert gift med hverandre i folkeregisteret følger farskap av Pater est-regelen, dvs. at far til barnet er mannen som barnets mor var gift med på fødselstidspunktet.
- For foreldre som er fast bosatt i Norge og ikke har inngått ekteskap i Norge eller i utlandet; se nærmere her.
- For foreldre som er fast bosatt i Norge, og har inngått ekteskap i et land som omfattes av gruppe 2-land i folkeregisterforskriften § 8-4-2, for eksempel Sudan eller Somalia, må norsk far erklære farskap ved personlig oppmøte på et Skattekontor. Far kan også erklære farskap ved å møte personlig på avtalen ved ambassaden. Dette gjelder ikke for ekteskap inngått i Egypt.
- For foreldre som er fast bosatt utenfor Norge, se nærmere her.
Ambassaden har laget en sjekkliste over dokumentasjonskravene for søknad om fødselsnummer:
Sjekkliste for personnummer.pdf
Slik søker du om pass og personnummer:
- Bestill time i ambassadens timebestillingsystem. Timer legges kun ut 60 dager frem i tid.
- Skriv ut sjekklisten, kryss av, og signer når du er sikker på at du har alle dokumenter klare. Den signerte listen tas med til timen sammen med dokumentene. Uten de nødvendige dokumentene vil ikke søknaden bli behandlet.
- Det kreves at dere møter personlig på ambassaden, både foreldre og barnet. Les mer om samtykke fra foreldre under.
- Etter nødvendige undersøkelser sendes søknaden til Skatte-etaten som informerer ambassaden når søknaden er ferdig behandlet
- Når personnummer er blitt gitt av Skatte-etaten kontakter vi deg for å fullføre pass-søknaden.
For samtykke til barn må foreldre må identifisere seg med gyldig pass, evt. gyldig ID-kort med bilde, signatur og fødselsdato. Dersom en av foreldrene ikke kan møte til timen, må den forelderen dra til en politistasjon i Norge eller en norsk utenriksstasjon for å gi samtykke. Samtykke kan gis ved alle passkontor (politiet i Norge og norske utenriksstasjoner med passmyndighet), se nærmere om dette her.
Dere kan også registrere elektronisk samtykke etter at ambassaden har tatt imot søknaden om fødselsnummer og søknaden er registrert elektronisk i pass-systemet.
Dersom gyldig ID-dokument ikke er norsk må det legges frem en notarialbekreftet kopi, evt. bekreftet kopi fra utstedende myndighet
Legalisering av utenlandske dokumenter
Utenlandske dokumenter som du legger frem for å få personnummer må være legalisert av myndighetene i landet hvor dokumentet er utstedt, legaliseringen bekreftes deretter av den norske ambassaden i dette landet.
VIKTIG: Det betyr at dokumenter fra f.eks. Sudan og Somalia må legaliseres av henholdsvis sudanske eller somaliske myndigheter og deretter leveres til den norske ambassaden i henholdsvis Khartoum og i Nairobi for bekreftelse av legaliseringen. Ambassaden i Kairo legaliserer kun dokumenter fra Egypt.
Mer informasjon om legaliseringsprosessen for dokumenter finner du her.
I Egypt er det Helsedepartementet som utsteder fødselsattester og Justisdepartementet som utsteder vigselsattester eller bekreftelse på sivilstatus.
DNA-test
Hvis barnet er født i et gruppe 2-land ( bl.a Somalia og Sudan), kreves det DNA-test av barn og mor). Dette følger av Folkeregisterforskriftens kapittel 8.
Det er ikke et krav om DNA-test for barn født i Egypt.
Du finner fremgangsmåte for å bestille DNA-test på Skatteetatens veileder. Merk! Mat og drikke må ikke være inntatt de siste 20 minutter før prøvetaking. Dette gjelder også barn.
Bestille time
Dere kan bestille en time for å søke om fødselsnummer og pass når:
- Dere har mottatt saksnummer fra Oslo Universitetssykehus for DNA-test.(gjelder kun gruppe-2 land som Sudan eller Somalia)
- Har alle nødvendige dokumenter på listen fra Skattetatens veileder og ambassadens sjekkliste
- Alle nødvendige utenlandske dokumenter er legalisert
Ambassaden benytter et bookingsystem for timeavtaler for søknad om fødselsnummer. Det er ikke mulig å bestille time via epost eller telefon.
For å sette opp time vennligst opprett bruker og book din avtale. Du vil ikke få komme inn på ambassaden uten en avtale. Hvis du ikke kommer til ambassaden i tide, vil du bli nektet adgang og må bestille en ny time.
Det kan variere hvor lang tid det tar å behandle søknad om fødselsnummer og pass. Skatteetaten opplyser at deres saksbehandlingstid er 2-4 måneder i tillegg kommer saksbehandlingstid hos NAV og Oslo Universitetssykehus (DNA-test) og ambassadens egen saksbehandlingstid.
Du bør ikke bestille reise med barnet eller planlegge for visum til ikke-norsk forelder før barnet har fått gyldig reisebevis.
Ambassaden kontakter dere for videre prosess med søknad om pass, så snart Skatteetaten har tildelt norsk fødselsnummer til barnet. Det er ikke nødvendig å følge opp saken med ambassaden eller andre etater i saksbehandlingsperioden.