Nordområdene
Store deler av Norge ligger nord for polarsirkelen. Ansvarlig forvaltning av de rike ressursene i nord står høyt på Norges dagsorden. Dette krever globalt samarbeid bygget på kunnskap og internasjonal rett.
I flere tusen år har menneskene nord for polarsirkelen høstet de lokale ressursene. Arktis har en stor rikdom i form av mineraler, olje, gass, dyreliv, fisk og sjømat. En forsvarlig og god balanse mellom bruk og vern står derfor høyt på Norges dagsorden. Vi ønsker å legge til rette for et globalt samarbeid med internasjonal rett og kunnskap som bærebjelker.
Norge ønsker å bidra til
- å trygge fred, stabilitet og forutsigbarhet
- å sikre balanse mellom bruk og vern gjennom en bærekraftig forvaltning av ressursene
- å fremme internasjonalt samarbeid og rettsorden
- å øke sysselsetting, verdiskaping og velferd i nordområdene

Skipsfart i polare strøk
80% av skipsfarten i Arktis går gjennom norske farvann. 1. januar 2017 trådte Polarkoden i kraft, som stiller strengere miljøkrav til skipsfart i polare strøk.

Olje- og gass ressurser i Arktis
En femtedel av verdens uoppdagede olje- og gass ressurser kan befinne seg i Arktis ifølge US Geological Society. Skal disse utvinnes må det skje slik at det sikrer god balanse mellom bruk og vern i et sårbart område.
Norges innsats
- er til stede i de nordlige havområdene for å hevde suverenitet, utøve myndighet, overvåke og sikre beredskaper
- forvalter ressursene basert på vitenskapelig kunnskap
- bidrar til å sikre at havretten etterleves
- jobber for å styrke Arktisk råd som det viktigste forum for arktisk samarbeid
- investerer i såkornfond, forskning og infrastruktur for å øke innovasjon og teknologiutvikling.

Arktisk råd
Åtte arktiske land er medlemmer av Arktisk råd. Tretten ikke-arktiske stater er observatører. Arktisk råd er eneste samarbeidsforum på regjeringsnivå som samler alle de arktiske landene.

Forskning i Arktis
Norge skal være ledende på kunnskap om Arktis og bidra til verdiskaping, forsvarlig forvaltning og utvikling i nord. I Ny-Ålesund på Svalbard har norske myndigheter siden 1960 bygget opp en norsk plattform for internasjonal forskning.

Barentssamarbeidet
Hvert år samler tusen ungdommer fra regionen seg til Barents Games, ett av mange initiativer i regi av Barentssamarbeidet. Siden 1993 har dette samarbeidet bidratt til godt naboskap og bærekraftig utvikling i en region med felles muligheter og utfordringer.
Norge og Danmark samarbeider tett om arktiske spørsmål
Danmark er i kraft av Riksfellesskapet med Grønland sentralt plassert som kyststat i Arktis.
Norge og Danmark samarbeider om en rekke arktiske spørsmål av felles interesse ikke minst i Arktisk Råd, hvor det arbeides med å sikre bærekraftig utvikling i Arktis.
Riksfellesskapet (Danmark, Grønland og Færøyene) har utarbeidet en felles strategi for Arktis. Strategien er forankret i Arktisk Råds erklæringer, samt Ilulissat-erklæringen fra 2008, hvor de arktiske kyststatene forplikter seg til å samarbeide om å håndtere felles utfordringer og muligheter i Arktis. Riksfellesskapets strategi legger vekt på et fredelig og sikkert Arktis, godt internasjonalt samarbeid, bærekraftig vekst og respekt for Arktis' sårbare klima og miljø.