Schæffergården - Foto:Ambassaden
Ambassaden

Schæffergården

Aja Bugge er glad og stolt over å være generalsekretær for Fondet for dansk-norsk samarbeid som holder til på Schæffergården i Danmark og på Lysebu i Norge. Fondets formål er ganske enkelt å øke forståelsen og samarbeidet mellom de to landene.

På sommersolverv bød Fondet på historieforedrag om Schæffergården. Vibe Maria Martens fra Lokalhistorisk arkiv i Gentofte fortalte om gården, som utviklet seg «fra stall til praktfull rokokko» i årene fra 1600-tallet  til snekkermester Schæffer kjøpte den i 1765. Etter 20 år gkkk han bankerott og «Den Civile Enkekasse» overtok og leide ut bygningen for beboelse. Senere har gården vært på både tyske og danske hender. Apoteker Hansen sto for en stor ombygging i 1882, og han holdt mange fester. Ernst Michaelsen kjøpte gården i 1920 og brakte huset tilbake til den opprinnelige rokokkostilen.

Vibe
Vibe Maria Martens fra Lokalhistorisk arkiv i Gentofte Foto:Ambassaden

Fondet for dansk-norsk samarbeid overtok Schæffergården i 1950. Da ble fløyene ombygd etter den danske arkitekten Palle Suensons strek. Restaurant Wohlert kom til i 1972 og i 2001 kjøpte Fondet et ekstra hus, Villa Helene, som tidligere var hjem for tjenestepiker.

Restaurant Wohlert
Restaurant Wohlert Foto:Ambassaden

I dag har de Gentoftes største biodynamiske kjøkkenhage, og maten fra hagen brukes i restauranten. Schæffergården er også blitt svanemerket.

Kjøkkenhagen
Kjøkkenhagen Foto:Ambassaden

Norge og Danmark endte i et skjebnefellesskap da tyskerne invaderte oss 9. april 1940. Under krigen var det hungersnød i Norge. Stort sett alt annet enn fisk måtte importeres utefra - Norge har kun om lag tre prosent dyrkbar mark, Danmark er tettere på 70!  Mange norske kvinner som var gift med danske menn og bosatt i Danmark, følte at de måtte gjøre noe for å hjelpe sine landsmenn og startet en innsamling til matvarer. Det ble kalt Norgeshjælpen, eller Danmarkshjelpen, som ble den største humanitære innsamlingen i Danmark noensinne. Den ble startet av Bodil og Carl Hammerich. Hele 32 000 tonn matvarer ble sendt til Norge. Daglig ble det transportert 22 tonn mat nordover, i ambulanser, skip og busser. Tyskerne stoppet ikke transporten, trolig fordi de hadde bruk for arbeidskraft.

Bilde
Suppe til skolegutter Foto:Foto på Schæffergården

Maten ble utdelt i fengsler og på sykehjem, samt til barn i skolen. Mange husker havresuppen til skolebarn. Aja Bugge mener at Norges takknemlighet for det danskene gjorde under krigen stadig kan merkes.

Aja Bugge
Generalsekretær Aja Bugge Foto:Ambassaden

Etter krigen var det penger til overs fra innsamlingen. De ble brukt til å kjøpe Lysebu i Holmenkollen, et sted hvor dansker kunne oppleve Norge og få både fjell og skiterreng. I 1950 kjøpte Fondet Schæffergården så nordmenn kunne reise hit og oppleve en del av Danmark. Begge hus drives som hotell- og konferansesenter hvor overskuddet går til Fondet. Det er hus for møter og dialog hvor kunstnere kan søke opphold for kortere perioder. Her arrangeres kurser, seminarer, foredrag og utstillinger. Fondets kjerneområder er kultur og utdanning, med nabolandskunnskap som det viktigste området. 

Arrangementet var et ledd i 'Gentofte Kultur og Festdage'. Det er fullt mulig å få en omvisning på Schæffergården av Aja hvis man er en gruppe på minimum 15 personer. Det er også mulig å besøke restauranten etter avtale, og holde fester.