Logo Frankfurt bokmesse - Foto:Foto: Frankfurter Buchmesse 2019
Foto: Frankfurter Buchmesse 2019

Norsk litteratur på verdensscenen

Norsk litteratur er i rampelyset som aldri før, også i Danmark. Høstens høydepunkt er bokmessen i Frankfurt hvor Norge i år er gjesteland.

Norsk litteratur er i rampelyset som aldri før. Norge var lenge kjent for sine internasjonalt anerkjente forfattere som Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson. Et nytt oppsving startet i 1991 med Jostein Gaarders «Sofies Verden». Siden har forfattere som Karl Ove Knausgård, Per Petterson, Åsne Seierstad, Jo Nesbø og Vigdis Hjort vært med på å sette Norge på kartet. I høst er Norge æresgjest på den store bokmessen i Frankfurt hvilket gir norske forfattere og norsk litteratur et unikt utstillingsvindu internasjonalt. Bokmessen i Frankfurt er Norges største utenrikskulturelle satsing i moderne tid. I tillegg til et ambisiøst litteraturprogram, som kjører i Tyskland gjennom hele året, arrangeres konserter, debatter, foredrag, teaterforestillinger og kunstutstillinger. Norge og norsk kultur er i fokus som aldri før.

Norge som æresgjest under bokmessen i Frankfurt
Det er NORLA, senter for norsk litteratur i utlandet som organiserer gjestelandsprosjektet i Frankfurt i samarbeid med forfattere, forlag, agenter, kunstinstitusjoner og andre kulturredaktører. NORLA ble opprettet i 1978 og har siden 2004 støttet oversettelser av nærmere 5500 norske bøker til 66 språk.

Under bokmessen i Frankfurt vil fokuset være å vise norsk litteratur i all sin bredde. Norske forfattere av alle sjangre vil delta på bokmessen, blant andre Jo Nesbø, Hanne Ørstavik, Dag Solstad, Erlend Loe, Vigdis Hjort, Lars Mytting og Åsne Seierstad. De siste årene har norsk litteratur blitt en økende eksportvare. I 2017 ble det publisert over ett tusen oversatte norske titler.

Samling av norske bøker
Foto:NORLA

Norsk litteratur i verden
En forfatter som har hatt stor suksess i utlandet er Karl Ove Knausgård. Bare i Norge har Min Kamp-bøkene blitt gitt ut i 480 000 eksemplarer, i tillegg til å ha blitt solgt til 30 forskjellige land. Hans forfatterskap representerer en tydelig trend i norsk litteratur; virkelighetslitteratur, som utfordrer grensene mellom fiksjon og fakta. Paul Binding har skrevet om Knausgårds forfatterskap i Times Literary Supplement at ‘Knausgård belongs to an identifiable Norwegian tradition – Ibsen, Knut Hamsun, Edvard Munch, Tarjei Vesaas, Per Petterson – in his ability to achieve the frank, unfettered concentration on naked personal experience’. Vigdis Hjort er en annen forfatter som har bemerket seg innenfor virkelighetslitteraturen. Hennes bok Arv og miljø om arveoppgjør og familiehemmeligheter skapte stor debatt og ble en salgssuksess. Boken mottok Brageprisen 2016 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Nå er Hjort aktuell med en ny bok, Lærerinnens sang, som hun skal snakke om på bokmessen i Frankfurt.

Per Petterson har også mottatt mye internasjonal anerkjennelse. Bøkene hans er oversatt til over femti språk. Han har mottatt en rekke priser, både norske og internasjonale, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen, Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. Hans siste bok, Menn i min situasjon, fikk særdeles god kritikk i danske medier; Jørgen Johansen i Berlingske Tidene kalte boken «et mesterverk av en samtidsroman».

Per Petterson
Foto:Baard Henriksen; Per Petterson

En annen sjanger hvor norske forfattere markerer seg er krim. Den norske krimlitteraturen har lange tradisjoner, og er i stor grad inspirert av svenske Maj Sjöwall og Per Walhlöös krimromaner fra 1965-1975. De siste årene har Jo Nesbø markert seg som en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 40 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Særlig er han kjent for sin serie om privatetterforsker Harry Hole. Jo Nesbø vil delta på bokmessen i Frankfurt for å fortelle om sin nye bok i Harry Hole-serien; Kniv, som kom ut tidligere i år.

Norske forfattere markerer seg ikke bare på skjønnlitteratur, de siste årene har sakprosa blitt en stadig viktigere sjanger. I 2002 kom Åsne Seierstads Bokhandleren i Kabul ut, og forble på New York Times’ bestselger liste i 40 uker. Hennes siste bok, To Søstre, har blitt hyllet som en av de ti beste Skandinaviske sakprosabøkene siden 2000 og fikk Brageprisen i 2016 i klassen sakprosa.

Norsk kultur i sentrum
I tillegg til en rekke litterære arrangementer vil bokmessen i Frankfurt også by på kulturelle opplevelser fra Norge. Allerede før bokmessen starter vil utstillingen «Edvard Munch seen by Karl Ove Knausgård» åpne på Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen i Düsseldorf. Utstillingen ble først vist på Munch Museet i Oslo sommeren 2017, og fikk strålende kritikker. Utstillingen viser en rekke kjente og ukjente verker av Munch, kuratert av Karl Ove Knausgård selv.  

Norsk dramatikk er også stort i utlandet. Derfor vil det bli en rekke forestillinger under bokmessen i Frankfurt. Nationaltheatret i Oslo spiller Hærmennene på Helgeland av Henrik Ibsen på Frankfurt Schauspiel. Ibsen er med sine borgerlige dramaer kjent verden over og er verdens mest spilte dramatiker etter Shakespeare. Jon Fosses dramatikk vil også bli satt opp under bokmessen. Det Norske teateret i Oslo spiller Fosses Trilogi; Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd på Frankfurt Schauspiel. Fosse er den mest anerkjente norske dramatikeren etter Ibsen og har fått internasjonal oppmerksomhet for sine dramaer kjennetegnet av litterær minimalisme. Fosse er snart aktuell med et nytt storverk i syv deler, hvor første bind utgis 6. september.

Bilde av Hærmennene på Helgeland
Foto: Nationaltheateret; Scene fra Hærmennene på Helgeland

Bokmessen i Frankfurt byr også på et mangfoldig musikkprogram. Oslo-Filharmonien markerer sitt hundreårsjubileum med en stor Europa-turne, hvor de blant annet skal innom bokmessen i Frankfurt med Leif Ove Andsnes som solist. Norske jazzmusikere har også markert seg i utlandet, og under bokmessen i Frankfurt vil det bli konsert med Arve Henriksen, Eivind Aarset, Jan Bang og Erik Honoré.

Norsk litteratur i Danmark
Norske forfattere er også tydelig tilstede på danske litteraturscener. På Louisiana litteraturfestival i august vil Mathias Faldbakken, Per Petterson og Thomas Espedal delta. Også under Århus’ internasjonale litteraturfestival i sommer, LiteratureXchange, var var Norge godt representert. Til høsten avholdes NORD – Nordisk litteraturfestival, i Helsingør. Der vil Vigdis Hjort delta i et Ibsen-prosjekt med danske Merete Pryds Helle og svenske Klas Östergren. De tre forfatterene har tatt for seg hvert sitt Ibsen-verk og tolket dem i nye romaner. Merete Pryds Helle har valgt å skrive videre om Nora, Klas Östergrenhar tatt utgangspunkt i Byggmester Solness, og Vigdis Hjort har lagd en ny tolkning av Hedda Gabler i sin roman Henrik.

Kronprinsesse Mette-Marits litteraturtog
For femte år på rad arrangerer H.K.H kronprinsesse Mette-Marit litteraturtog. Denne gangen går turen fra Berlin via Köln til Frankfurt for å delta på bokmessen. Under turen vil kronprinsessen få besøk av en rekke norske forfattere, blant annet Erik Fosnes Hansen, Edvard Hoem og Maja Lunde. Kronprinsesse Mette-Marit sier selv at «bokmessen i Frankfurt er en enestående anledning til å spre norsk litteratur for en hel verden av lesere».

Du kan lese mer om bokmessen i Frankfurt og finne program på deres hjemmesider: https://norway2019.com/en/