Thomas og Maria på ambassaden

Norsk kaffehåndverk under dansk stråtak

I 2017 kom Maria og Thomas med familien for seint til Kielferga på vei hjem fra bilferie i Europa. Slukøret måtte de ta veien via Danmark i stedet. På veien bestemte familien seg like godt for å flytte til Danmark, og fire år senere bor de her fortsatt. Nå driver de et kaffebrenneri utenfor Haslev, en time syd for København. Vi fikk besøk av Thomas og Maria på ambassaden.

Hvorfor kaffe?

Kaffe har vært en lidenskap for paret i mange år. Kaffe binder folk sammen og skaper gode minner. Minner de selv har helt tilbake fra før de begynte å like drikken.

Nå produserer familien kaffen selv. Faktisk har alle produktene deres kaffe i seg.

 

Hvorfor Danmark?

Vi er glad i å prøve noe nytt. Den bilturen gjennom Europa overbeviste oss om å kaste oss ut i det og flytte. Det var litt tilfeldig at vi endte opp akkurat i Haslev. Vi ville gjerne bo i et dansk bindingsverkshus med stråtak og hele pakken. Og så ville vi gjerne bo ikke så veldig langt vekk fra København. Vi lurte på hvordan det kom til å gå for barna å flytte hit, men det har gått veldig bra. Vi stortrives.

 

Risteriet ligger mellom Gisselfeldt kloster og skovtårnet «Camp Adventure» og paret forteller at de samarbeider godt med de lokale turistattraksjonene i nærheten. De er gode på å profilere og støtte hverandre. Missbean har flere stamgjester, en del som bare kommer innom og litt netthandel.

 

Kan dere fortelle litt mer om brenneriet?

Vi er opptatt av at gjestene gjerne må bli sittende så lenge de vil. Vi ønsker å skape et samlingspunkt – et sted man møtes over en kaffe. Og vi er veldig fornøyd med hvordan det har blitt. I brenneriet møtes det moderne og det tradisjonelle. Selve brenneriet er synlig når man kommer inn. Møblene er gamle og innbydende, det er liten tvil om at det har vært tilbrakt mange timers hygge i de stolene.

 

Hvordan har det vært å etablere seg i Danmark?

Det har vært utfordrende. Selv en bankkonto var vanskelig å få etablert og det har vært mange krav til dokumentasjon. Det er flere ordninger for å hjelpe til med å starte opp i Norge. Det har vært tøft, og vi har ikke fått noe gratis.

Missbean innendørs

Hvilket land kjøper dere helst kaffe fra?

Vi fokuserer ikke så mye på hvilket land kaffen kommer ifra, men hvilke mennesker som står bak plantasjen. Vi reiser over på plantasjene for å bli kjent med våre produsenter og se hvordan de arbeider med produktene. Det er også viktig for oss at det er bærekraftig og at de tar sosialt ansvar, og ikke minst at de som jobber der er fornøyd for jobben. Man kan smake det på kaffen når det er kvalitet i alle ledd.

Afrikansk kaffe er typisk fruktig, med mye sødme og bærsmak. For tiden arbeider vi mye med en plantasje i Peru. De er veldig opptatt av bærekraft og produserer også cescara, skinnet til kaffebønnen, som man kan bruke som te. Vi har akkurat fått 20 kilo som vi har prøvd og det smaker fantastisk! 

 

Vi får smake deres medbrakte hjemmelagde iskaffe. Den er frisk og søt, med et hint av lakris. Den er varmbrygget og minner mer om en iskaffe du kan få på en kafé enn den du finner i butikkhyllene.

 

Hvilken type kaffe anbefaler dere?

Det handler om å sette seg inn i hvilken type bønne man drikker. Ikke bare om det er Arabica for eksempel, men hva slags bønne det faktisk er snakk om. Vi anbefaler å holde seg til bønner fra samme sted, såkalt «single origin», og kjøpe kaffe fra små mikrobrennerier. Og så kan vi anbefale å prøve mye forskjellig kaffe. Og hvis jeg skal nevne en favoritt må det være vår etiopiske kaffe. Det er en av de beste kaffene jeg har smakt, sier Thomas.

 

Har dere noen tips til å lage en enkel, men god kopp kaffe?

Styr unna kapselkaffe og bruk alltid nykvernede bønner. Vannet bør være mellom 92 og 96 grader og bruk omtrent 60 gram kaffe per liter vann. Prøv gjerne «Slow brew», det er en av våre favoritter. La kaffen trekke i 30 sekunder og hell deretter over vann i flere omganger så du får en god og sterk kaffe. Husk å lukte, duften endrer seg konstant! Og ikke kast kaffegrumset. Det gjør seg fantastisk i jorden til dine urter eller tomater!

blobid0.jpg

Dere sier dere ønsker å skape opplevelser som folk husker, hvordan gjør dere det?

Ja! Vi arrangerer blant annet konserter. Vi prøver å tilrettelegge for opplevelser folk snakker om dagen etterpå. For eksempel skal vi ha en helaften med norske Janove fra Kaizers Orchestra 17 desember. Det blir god mat og god musikk og full hygge. Det blir knallbra!

 

Hvis du ønsker å stifte nærmere bekjentskap med Thomas og Maria i Missbean får du ta en tur innom Hesede hovedgård eller ta en titt på deres nettside: Risteri på Hesede | MissBean.dk