Norsk festaften i Kongens kulturby

Dyreparken
Dyreparken i Kristiansand tok med utdrag fra Torbjørn Egners univers.

9 721 danske Kulturnatt-gjester fikk servert en god porsjon norsk kultur – og fiskesuppe – på Nordisk ministerråds norske festaften.

Etter snaue fem dager som nybakt stasjonssjef i København, gjorde ambassadør agréé Aud Kolberg sin første offentlige opptreden i Danmark, da hun åpnet Nordisk ministerråds arrangement under Kulturnatten 2017. I anledning det norske formannskapet i ministerrådet, ble plassen foran Nordens hus – midt i København sentrum – farget i norske farger. Arrangementet var et samarbeid mellom Nordisk ministerråds sekretariat, ambassaden og Innovasjon Norge.

Kvelden bød på gode norske artister, rykende varme smaksprøver, og flere tusen gjester som fornøyd kunne bekrefte at både nystekte vafler og norske artister er ettertraktet i Danmark.

Med 80.000 solgte billetter årlig, har Kulturnatten blitt et folkekjært tilskudd til københavnernes kulturkalender. Blant de 250 små og store institusjonene som er med på markeringen, er Nordisk ministerråds årlige utendørsarrangement et av de aller mest besøkte. Mens deler av æren for det store oppmøte må tilskrives beliggenheten – Nordens hus ligger i hjertet av Indre by – må en stor del av årets suksess også tilskrives et spekket program, som også bød på artister i toppklassen.

Årets arrangement rettet seg i første omgang mot de minste. Med den danske folketingsbygningen Christiansborg som bakteppe, åpnet en stor delegasjon fra Dyreparken i Kristiansand programmet med utdrag fra Torbjørn Egners univers. Egner føyer seg inn i rekken av nordmenn som bar blitt så folkekjære i Danmark at enkelte har fått for seg at han er dansk. Åpningstalen ble derfor en god anledning for ambassadør Kolberg til å drive litt voksenopplæring. De yngste fikk også være med på moteoppvisning med den norske tøyprodusenten «Kattnakken», som lager tøy for nordisk vær for barn og voksne.

På den kulinariske fronten bidro Sjømannskirken og den norske restauranten «Naert» til at danskene fikk smakt flere tradisjonsrike klassikere. Køen til Sjømannskirkens vaffelstasjon var lang gjennom hele kvelden – der det ble delt 3500 vaffelplater –  og Naerts fiskesuppe varmet godt i høstmørket.

FORNØYDE: Sjømannskirken delte ut 3 500 vaffelplater i løpet av kvelden. Fra venstre: Diakonal medarbeider Jofrid Landa, sjømannsprest Pål Kristian Balstad og praktikant Ole Kristian Kopperud.

For de litt eldre bød programmet på to gode norske artister. Den sør-samiske artisten Marja Helena Fjellheim Mortensson bidro til å skape trolsk stemning med joik i københavnsnatta. Senjaværingen Pål Moddi Kuntsen, kjent under artistnavnet «Moddi», leverte en stemningsfull konsert sammen med Trondheimssolistene. Moddi, som er plateaktuell med protestvisealbumet «Unsongs», er ikke er kjent for å legge skjul på sitt politiske ståsted, og proklamerte fra scenen at «ytringsfriheten er Nordens viktigste eksportvare».

Det gode fremmøtet ble en understrekning av at norsk kultureksport til Danmark er i medvind om dagen. Ambassadør Kolberg kommer til et land der SKAM-feberen bare så vidt var begynt å avta, før den fikk en ny vitamininnsprøytning med premiere på den danske teaterversjonen. På hovedstadens største spillested snakkes det for tiden om en «norsk popinvasjon»; i oktober måned står hele sju norske artister på scenen på VEGA. Kulturnatten var med på å slå fast at det er det litt ekstra «dejlig» å være norsk i Danmark om dagen.

 

Se film fra kulturnatten på ambassadens facebookside.