Katrine Ganer Skaug - Foto:Nikolaj Lund
Sjef for Esbjerg Ensemle, Katrine Ganer Skaug Nikolaj Lund

Katrine Ganer Skaug

En perlerekke av norske musikere befinner seg i Danmark og har ulike roller i symfoniorkestre, band, big band, ensembler, korps og kor. Vi har satt oss for å presentere noen av dem - i dag Katrine Ganer Skaug som har vært sjef for Esbjerg Ensemble siden 2012.

Katrine Ganer Skaug startet i 2012 som både kunstnerisk og administrativ sjef for ensemblet. Hun er cand. philol i musikkvitenskap og har etterutdanning innenfor ledelse i kunstlivet, har vært musikkjournalist og aktiv musiker, samt koordinert en rekke festivaler med fokus på ny musikk. Dessuten har hun undervist i musikkhistorie og lyttemetodikk og vært generalsekretær for Nordisk komponistråd og sjef for ungdomsorkesteret Orkester Norden. 

Før hun kom til Esbjerg Ensemble, arbeidet Katrine Ganer Skaug i København innenfor nordisk samarbeid, og å komme til Esbjerg og Jylland var som å starte Danmarks-oppholdet helt på nytt: «Først og fremst ble jeg paff over den store forskjellen på distriktsfølelsen i Danmark og Norge. Danmark er ekstremt sentralisert, og de fleste Københavnere synes at Esbjerg er ulidelig langt vekk - bare 3 timer med tog! Det er jo så korte avstander her at det kan være en utfordring å bygge opp sterke identiteter utenfor de store sentrene, for det er mange pendlere, og mange fordommer på kryss og tvers mellom by og land.»

Men hun synes selv at hun har en veldig morsom og utfordrende jobb. Hennes viktigste fokus har vært å styrke båndene mellom ensemblet og byen Esbjerg - å gjøre folk stolte av at de er i Esbjerg, og gjøre det attraktivt å komme til ensemblets konserter. Den distriktstoltheten vi har i Norge har hun tatt med seg, selv om hun er fra Oslo. Tanken om at det er flaut å komme fra et mindre sted ønsker hun å utfordre; tvertimot kan det ligge en stor frihet og kraft i det. Det har vært veldig berikende for henne å utvikle så mange fine samarbeid og prosjekter i den lokale konteksten - ensemblet er jo en internasjonal gruppe, så det skal jobbes litt ekstra for å utvikle relasjonene i byen, de ligger ikke der nedarvet på individuelt plan.

Katrine Ganer Skaug har følt seg velkommen som norsk i dansk musikkliv - det har vært og er så mange glimrende norske musikere som har valgt å studere og bosette seg og prege musikklivet her, at hun opplever at tilliten til det hun har med seg i bagasjen er stor: «Jeg er innbarka "nordist" og har sans for så mye i alle våre nordiske naboland, men merker at det er markant tøffere kulturpolitisk og ikke minst økonomisk å arbeide med kunst i Danmark enn i Norge for tiden, så det er bare å inspirere så godt man kan. Jeg elsker København, men er blitt veldig glad i vestkysten og særlig Fanø, men jeg har en slags tvangstanke om at jeg må opp til fjells minst to ganger i året!»

Esbjerg Ensemble
Foto:Esbjerg Ensemble

Esbjerg Ensemble har et todelt oppdrag:
Å formidle klassisk og ny musikk i landsdelen, og å være ambassadører på vegne av Esbjerg på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det betyr at de turnerer en del. Denne våren gleder de seg til å uroppføre Mahlers 10.symfoni for kammerensemble på en stor festival i England, og til høsten er de invitert til å spille i Bodø - det blir stas å ta med gjengen til Lofoten! Sist de var i Norge var under Bergenfestspillene i 2014, så det er på tide.

De spiller også i København to ganger til våren med veldig fine programmer som sjefen anbefaler varmt:
7.mars spiller de Schuberts vidunderlige Winterreise i Rundetårn i en versjon for solist, blåsere og akkordeon - med norsk akkordeonist, Frode Andersen (som har bodd i Danmark mye lengre enn Katrine!). Og selveste 17.mai spiller de på den nystartede Østerbro Kammermusikkfestival med et lekkert program med musikk av årets Sonningmuskkprisvinner Hans Abrahamsen. Han har tidligere vært kunstnerisk leder for Esbjerg Ensemble, så det henger godt sammen. Det er først kl 19.30, så man kan rekke en pølse på sjømannskirka først! 

http://esbjergensemble.com/