alternativ

Copenhagen Fashion

I samarbeid med Innovasjon Norge og Norwegian Fashion Hub ble det under Copenhagen Fashion Week den 7.-10.august holdt en fremvisning av noen av de mest innovative norske merkene på markedet for tiden. Her kunne man blant annet finne lakseskinnsvesker, en verdenskjent skotype oppfunnet på en norsk skofabrikk i 1926 og regntette kalosjer og klær.

I kolleksjonen til Swims, som siden sin oppstart i 2006 har produsert sine ikoniske kalosjer, kunne man også finne regntette mokasiner og støvler, samt annet regn- og badetøy. Dette passer både til det hardføre norske været, men har også blitt lansert for regnelskende dansker hos Illum i København.

Et annet innovativt produkt er lakseskinnsveskene fra Studio Ebn. Bærekraftig produksjon og stilrent nordisk design har stått i fokus under produksjon av disse håndlagede lommebøkene, nøkkelringene og veskene. Det tas i bruk biprodukter fra norsk laksenæring for å skape et miljøvennlig og nytenkende materiale. Lakseskinn er bygget opp av kryssfiber som viser seg å være et mer slitesterkt materiale enn kuskinn i samme tykkelse! Studio Ebn deltar for andre gang under Copenhagen Fashion Week, og har nettopp lansert veskene sine i Sør Korea.

Sist, men ikke minst har vi de ikoniske skoene fra Aurlands. Verdens første «penny loafer» kom til verden i 1926 etter oppskrift oppfunnet på en skofabrikk i Aurlandsdalen på Vestlandet. Skoen ble svært populær blant nordmenn som emigrerte til USA, der designet ble kopiert av det amerikanske firmaet G.H. Bass som ti år senere startet produksjon av en lignende sko de kalte «The Norwegian».

Aurlandsskoen ble i løpet av 50 og 60-tallet i USA kjent som en sko man kunne legge en «penny»/ mynt i foran for å signalisere for andre ungkarer at man ikke var singel lengre. Senere ble «penny loafers» også anerkjent som den eneste skoen uten høye hæler det var anerkjent for kvinner å bruke som kontorantrekk. Modellen finnes både i dame- og herreversjon, og selges både i USA, England, Frankrike, Italia, Japan, samt her i Skandinavia.

På fremvisningen deltok også de norske merkene Moiré, Line of Oslo, Oleana, Varsity Headwear, Hippi Grace og Søster Studio.