Trøen og Kjærsgaard - Foto:Ty Stange
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og Formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard Ty Stange

Besøk_Stortingspresident

Det gode og tette forholdet mellom Danmark og Norge ble understreket da Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen var på offisielt besøk i Danmark 22.- 24. januar. 

Stortingspresidenten var invitert av Folketingets Formand Pia Kjærsgaard og var blant annet i audiens hos H.M. Dronning Margrethe. Programmet var spekket de to dagene det offisielle besøket varte. 

Folketingsmedlemmer
Stortingspresidenten sammen med de grønlandske og færøyske folketingsmedlemmene Foto:Ambassaden

En del av programmet var omvisning i Folketinget og møte med de grønlandske og færøyske folketingsmedlemmene Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Ataqatigiit), Magni Arge (Tjóðveldi) og Henrik Old (Javnaðarflokkurin).

Signering
Gjesteboken skrives i Foto:Ty STange

Her signerer Stortingspresidenten gjesteboken i Folketinget. Folketingets Formand Pia Kjærsgaard var vert. 

Gjestebok
Gjesteboken i Folketinget Foto:Ty Stange
Flagg Folketinget
Som regelen er ved offisielle besøk var det norske flagget heist ved Folketinget Foto:Ambassaden

I København holder FN-byen til. Her møttes Stortingspresidenten med representanter for de nordiske representasjonskontorene og fikk høre om deres virke. Det er 11 FN-organisasjoner og 1 500 ansatte i byen.

Studenter
Norske studenter i København Foto:Ambassaden

På ambassaden møttes Tone W. Trøen med norske studenter som studerer i København. Dem er det mange av. Under møtet snakket studentene om hvilke fordeler det har å studere i Danmark, og hvilke utfordringer studentene har i møte med utdanningssystemet og det danske samfunnet. Stortingspresidenten ville også høre hvordan studentene oppfatter utviklingen av tillit til demokratiet i Europa og Danmark. Til slutt diskuterte stortingspresidenten og studentene hvordan norske politikere kan jobbe for at barn og unge engasjerer seg i demokratiet.

Stortingets presidentskap
Stortingets presidentskap på ambassaden Foto:Ambassaden

Torsdag sluttet Stortingets presidentskap seg til sin sjef, og de besøkte kollegaer i Folketinget. På ambassaden fikk de en briefing av ambassadør Aud Kolberg om ambassadens virke og en innføring i dansk politikk av historiker Bo Lidegaard. Her deltok også Danmarks ambassadør til Norge, Jarl Frijs-Madsen. 

Dagbladet Information intervjuet Trøen om å være liberal og samtidig gå inn for kvoter for å fremme likestilling. Deler av artikkelen kan leses gratis: Stortingspræsident: »Mange konservative politikere i Norge ser et behov for kønskvotering«

Stortingets presidentskap
Folketingets Præsidium
FN-byen i København
Nordisk ministerråd og Nordisk råd