Stortingspresidenten på offisielt besøk i Danmark

Trøen og Kjærsgaard - Foto:Ty Stange
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og Formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard

Det gode og tette forholdet mellom Danmark og Norge ble understreket da Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen var på offisielt besøk i Danmark 22.- 24. januar. 

Stortingspresidenten var invitert av Folketingets Formand Pia Kjærsgaard og var blant annet i audiens hos H.M. Dronning Margrethe. Programmet var spekket de to dagene det offisielle besøket varte. 

Folketingsmedlemmer
Stortingspresidenten sammen med de grønlandske og færøyske folketingsmedlemmene Foto:Ambassaden

En del av programmet var omvisning i Folketinget og møte med de grønlandske og færøyske folketingsmedlemmene Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Ataqatigiit), Magni Arge (Tjóðveldi) og Henrik Old (Javnaðarflokkurin).

Signering
Gjesteboken skrives i Foto:Ty STange

Her signerer Stortingspresidenten gjesteboken i Folketinget. Folketingets Formand Pia Kjærsgaard var vert. 

Gjestebok
Gjesteboken i Folketinget Foto:Ty Stange
Flagg Folketinget
Som regelen er ved offisielle besøk var det norske flagget heist ved Folketinget Foto:Ambassaden

I København holder FN-byen til. Her møttes Stortingspresidenten med representanter for de nordiske representasjonskontorene og fikk høre om deres virke. Det er 11 FN-organisasjoner og 1 500 ansatte i byen.

Studenter
Norske studenter i København Foto:Ambassaden

På ambassaden møttes Tone W. Trøen med norske studenter som studerer i København. Dem er det mange av. Under møtet snakket studentene om hvilke fordeler det har å studere i Danmark, og hvilke utfordringer studentene har i møte med utdanningssystemet og det danske samfunnet. Stortingspresidenten ville også høre hvordan studentene oppfatter utviklingen av tillit til demokratiet i Europa og Danmark. Til slutt diskuterte stortingspresidenten og studentene hvordan norske politikere kan jobbe for at barn og unge engasjerer seg i demokratiet.

Stortingets presidentskap
Stortingets presidentskap på ambassaden Foto:Ambassaden

Torsdag sluttet Stortingets presidentskap seg til sin sjef, og de besøkte kollegaer i Folketinget. På ambassaden fikk de en briefing av ambassadør Aud Kolberg om ambassadens virke og en innføring i dansk politikk av historiker Bo Lidegaard. Her deltok også Danmarks ambassadør til Norge, Jarl Frijs-Madsen. 

Dagbladet Information intervjuet Trøen om å være liberal og samtidig gå inn for kvoter for å fremme likestilling. Deler av artikkelen kan leses gratis: Stortingspræsident: »Mange konservative politikere i Norge ser et behov for kønskvotering«

Stortingets presidentskap
Folketingets Præsidium
FN-byen i København
Nordisk ministerråd og Nordisk råd