Norsk økonomi og næringsliv

Ansvarlig forvaltning av naturressursene er grunnlaget for norsk velstand. I dag utvikler norsk næringsliv – i tett samarbeid med forskningsmiljøer – verdensledende teknologi på flere områder.

Foto: Ilja C. Hendel

Grunnlaget ligger i våre naturgitte fortrinn. Olje, gass, sjømat og produkter fra kraftkrevende industri er blant våre største eksportartikler. Våre havområder er seks ganger større enn landarealet. Havnæringene står for nær 40 prosent av Norges totale verdiskaping og 70 prosent av eksporten.

I dag bruker vi ny teknologi til å utvikle grønne og bærekraftige løsninger på både disse og andre områder – skipstrafikk i arktisk klima, oljeproduksjon på havbunnen, og bærekraftig forvaltning av store fiskeressurser. Dette har gjort norske bedrifter til verdensledende i sine nisjer. 

Robust, omstillingsdyktig og ansvarlig

Den norske økonomien har vist seg robust over tid, takket være et omstillingsdyktig næringsliv og næringsvennlig politikk. De betydelige olje- og gassinntektene forvaltes til fellesskapets beste. Store deler av inntektene plasseres i en sparekasse som formelt kalles Statens Pensjonsfond utland. Den dagen oljen tar slutt vil avkastningen fra fondet fortsette å gi staten solide inntekter som igjen kommer befolkningen til gode.

Salmar logo - Foto:Salmar

Salmar

Verdens første oppdrettsanlegg til havs – Ocean Farm 1 – er utviklet ved hjelp av verdensledende norsk ekspertise innen fiskeoppdrett og offshore.

Telenor logo - Foto:Telenor

Telenor

Mobiloperatøren Telenor har bygget sin internasjonale posisjon på erfaringer fra et hjemmemarked som har noen av verdens mest avanserte brukere.

dnv gl logo - Foto:dnv gl

DNV GL

Sertifiseringsselskapet DNV GL er et eksempel på tillit som norsk konkurransefortrinn. Kundenes tillit til selskapets ekspertise gjør at de i dag har virksomhet i over hundre land.

Klima for tillit og samarbeid

Norge er en liten, åpen økonomi helt avhengig av samhandling med verden rundt oss. Den norske måten å jobbe på er basert på samarbeid og likeverd. Det er kort vei til de øverste lederne, både i bedriftene og i politikken. Dette er av stor verdi når vi skal bidra til de nye løsningene verden trenger. Tillit og samarbeid er nøkkelen til framtidig, bærekraftig vekst.

Yara birkeland boat - Foto:Yara

Elektrifisering av skipstrafikk

Norge er ledende i verden innen elektrifisering av skipstrafikken. «YARA Birkeland» blir verdens første hellektriske og selvstyrende containerskip, med null utslipp.

Norwegian sushi

Norsk oppdrettslaks

Norsk oppdrettslaks er blitt en favoritt blant japanske sushikokker. Hver dag spises 14 millioner norske laksemåltider rundt omkring i verden.

Blueye pioneer - Foto:BLUEYE ROBOTICS

Blueye Pioneer

Den lille undervannsdronen Blueye Pioneer setter en ny standard på sitt område. Den er utviklet av norske gründere og forskere for å takle krevende forhold, sterke strømmer og høy sjø. Den får også plass i håndbagasjen din på flyet.