Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

Møte med utenriksministeren - september 2020

Praktikanterfaringer

Aslak Kasti Hyldmo - studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, praktikant i Tallinn høsten 2020

I dag er det nøyaktig én måned siden jeg begynte å jobbe ved ambassaden i Tallinn. Til tross for at Covid-19 amputerte oppholdet mitt med omkring én måned, har jeg likevel rukket å oppleve utrolig mye spennende. Etter kun fem dager fikk jeg ansvar for å følge opp den norske utenriksministerens besøk til Tallinn fra ambassadens side. Og mindre enn to uker senere stod jeg utenfor et hotell i Tallinn og tok bilde med utenriksministeren. Ting beveger seg med andre ord ganske raskt i utenrikstjenesten.

På samme tid har jeg rukket å besøke hovedkontoret til Bolt, som i Norge kanskje er mest kjent for sine sparkesykler. I tillegg har jeg vært på konferanse om NATO og EUs håndtering av Covid-19 samt besøkt NATOs Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Alt dette er et produkt av å arbeide ved en liten ambassade – man blir involvert i den daglige driften og får mye ansvar med en gang.

Estland er i en unik posisjon. Selv om landet ble selvstendig etter sovjetisk okkupasjon først i 1991, er det allerede rukket å bli et foregangsland innen digitalisering. Alt fra resepter til parlamentsvalg er digitalt. Myndighetene planlegger også å innføre kunstig intelligens (KI) som del av det offentlige apparatet, og målet er at det skal kunne bidra til å effektivisere hverdagen for estere. Digitaliseringen merkes også i hverdagen, for jeg har ennå ikke brukt kontanter en eneste gang siden ankomst. 

Det finnes riktignok et liv utenfor ambassadens fire vegger. Selv om Covid-19 preger mye av hverdagen, har det ikke forhindret meg i å treffe andre praktikanter. Til nå er vi en god gjeng med franske, tyske, danske og finske praktikanter. Vi treffes ofte i helgene for å finne på ting sammen, og det er absolutt kjekt å bli kjent med andre praktikanter.

Hvordan er så tilværelsen fra å være student til å bli praktikant ved en ambassade? For den matglade student som er vant til å leve på et stramt budsjett, har jeg gode nyheter: Matprisene er relativt lave sammenlignet med Norge. Det er med andre ord null problem å spise ute flere dager i uken. Det er også mulighet for å søke om Erasmus-stipend dersom man trenger litt ekstra midler.    

Om jeg ikke har overbevist deg til nå, vet jeg ikke hva som må til. Etter én måned i byen kan jeg anbefale alle dem som interesser seg for enten næringsliv, digitalisering, sikkerhetspolitikk eller Estland å søke.

Du kommer ikke til å angre.