På grunn av gjeldende covid-restriksjoner har ambassaden begrenset kapasitet. Det vil derfor være færre avtaler tilgjengelig enn normalt. Situasjonen vurderes fortløpende.
Vi er allerede fullbooket i mars. Nye avtaler for april vil legges ut 12. mars kl. 10:30 og kan bestilles på nett via vårt bookingsystem her.
Dersom du har et akutt behov for pass, ta kontakt med oss per epost: post.uk@mfa.no
NB! Dersom du trenger å bruke rullestolheisen, ber vi deg sende en e-post til post.uk@mfa.no før vi lager en avtale.
Ambassaden mottar svært mange passøknader, og du må være forberedt på lang ventetid.
Du kan også fornye passet ditt dersom du er i Norge eller på en norsk utenriksstasjon i andre land.
Det kreves personlig oppmøte ved søknad om pass.
Du må ha et personnummer for å kunne søke (se utfyllende informasjon lenger ned).
- NB: Alle passøkere under 18 år må følges av én av foreldrene. Foreldrene må kunne identifisere seg ved å fremlegge gyldig pass. Ved felles foreldreansvar og når kun én av foreldrene kan møte med barnet, må søknadsskjemaet være signert av begge foreldrene. Originalt pass til den av foreldrene som ikke møter med barnet må tas med. Dersom én av foreldrene oppholder seg utenfor Storbritannia, må han/hun møte opp hos norsk politi eller ved norsk utenriksstasjon for å gi fullmakt til søknad om pass.
Behandlingstid:
Behandlingstiden til passfornyelser er vanligvis ca. 14 dager. Søkes det i tillegg om personnummer, er behandlingstiden rundt to måneder.
Alle som skal søke om norsk pass må ha et norsk personnummer.
Søknad om personnummer må gjøres ved ambassaden i London i forbindelse med en passøknad. Du må bestille time for å søke om personnummer og pass ved ambassaden i London.
Følgende dokumentasjon må fremlegges for barn under 18 år:
- Original fødselsattest legalisert med Apostille
- Begge foreldres gyldige pass. Foreldres utenlandske pass, herunder også britiske, må legaliseres. Dette gjøres ved at du får en bekreftet en kopi av passet fra en advokat eller notarius publicus i Storbritannia. Deretter må det påføres en apostille på den kopien, se her hvordan: legaliseringskontoret.
- Utfylt søknadsskjema for pass. Ved felles foreldreansvar og når kun én av foreldrene kan møte med barnet, må søknadskjemaet være signert av begge foreldrene. Originalt pass til den av foreldrene som ikke møter med barnet må tas med. Dersom én av foreldrene oppholder seg utenfor Storbritannia, må han/hun møte opp hos norsk politi eller ved norsk utenriksstasjon for å gi fullmakt til søknad om pass.
- 2 passbilder hvis barnet er under 5 år. Passbildet må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene må være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 36x47mm. Bildet kan ikke være eldre enn tre måneder.
Vi anbefaler at du bruker Snappy Snaps.
Behandlingstiden for å få et personnummer er rundt to måneder.
Foreldre som er gift må selv få registrert ekteskapet i Folkeregisteret før det kan søkes om personnummer for felles barn. Se her hvordan du går frem.
Voksne:
Følgende dokumentasjon må vedlegges søknaden:
- Bekreftet kopi av gyldig pass eller annen legitimasjon med bilde.
- Fødselsattest. Utenlandske fødselsattester må legaliseres.
- Opplysning om den norske forelders navn og fødselsnummer. Hvis den den norske forelderen ikke selv har fødselsnummer, kan det være krav til ytterligere dokumentasjon.
Dersom du har skiftet etternavn etter utflytting fra Norge, må du vedlegge kopi av enten vigselsattest eller annet bevis for navneendring.
Barn under 18:
NB: Alle passøkere under 18 år må følges av én av foreldrene, og begge foreldre må samtykke ved å signere søknadsskjemaet. Ved felles foreldreansvar og når kun én av foreldrene kan møte med barnet, må søknadsskjemaet være signert av begge foreldrene. Originalt pass til den av foreldrene som ikke møter med barnet må tas med. Dersom én av foreldrene oppholder seg utenfor Storbritannia, må vedkommende møte opp hos norsk politi eller ved norsk utenriksstasjon for å gi fullmakt til søknad om pass.
- Utfylt søknadsskjema undertegnet av begge foreldrene
- Barnets gyldige pass
- Dersom passet utløp for mer enn tre måneder siden, må original fødselsattest medbringes. Britiske fødselsattester må i tillegg legaliseres, se her hvordan: https://www.gov.uk/get-document-legalised
- Begge foreldres gyldige pass
Tilleggsdokumenter for barn under fem år:
- 2 passbilder.
- Passbildet må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene må være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 36x47mm. Bildet kan ikke være eldre enn tre måneder.
Vi anbefaler at du bruker Snappy Snaps.
Voksne:
- Gyldig pass. Hvis passet utløp for mer enn tre måneder siden, må annen norsk gyldig ID med bilde fremlegges: norsk førerkort og/eller bankkort med bilde.
Fødeland:
- Fødeland er oppgitt i passet. Opplysningene i passet skal være i samsvar med opplysningene i folkeregisteret.
- Mange har ikke fødeland registrert i det norske folkeregisteret, og dette må rettes opp i før man søker om et nytt pass, slik at det kan fremgå i det nye passet.
- Hvis ikke fødeland fremkommer av folkeregisteret, vil det i passet fremgå "ukjent".
- Dersom du skal søke om et nytt pass, bør du undersøke om ditt fødeland er registrert i folkeregisteret, slik at det kan fremgå av ditt nye pass. Dette gjelder også selv om fødeland står oppført i ditt gamle pass.
- Kontakt Skatteetaten for å undersøke om fødested og fødeland er registrert i folkeregisteret. Du kan lese mer om dette på Skatteetatens nettsider. Skjema for endring av fødested/fødeland finner du her.
Navn i pass vil være identisk med navn som er registrert i det norske folkeregisteret. Dersom du ønsker å endre navnet ditt, må dette gjøres før du skal fornye passet. Vennligst kontakt skatteetaten/folkeregisteret for informasjon vedrørende navneendring.
Har du mistet passet ditt, må du snarest melde fra til nærmeste ambassade eller til politiet i Norge. Du må medbringe gyldig legitimasjon når du skal melde om tap av pass ved ambassaden.
Merk at et pass som er meldt tapt eller stjålet ikke lenger er et gyldig reisedokument. Dersom du finner et pass som er blitt rapportert som tapt, må du snarest levere det inn ved en norsk ambassade eller politistasjon i Norge.
I nødstilfeller kan ambassaden utstede et håndskrevet nødpass til personer som har et absolutt behov for pass, og hvor det ikke er mulig å avvente utstedelse av ordinært pass. Dette passet er kun gyldig for én reise. Du er selv ansvarlig for å sjekke at landet du skal reise til aksepterer håndskrevne (ikke-biometriske) pass.
Passmyndigheten må på vanlig måte forsikre seg om at vilkårene for passutstedelse er oppfylt, herunder at det ikke foreligger passhindringsgrunner. Dette innebærer at enkelte søknader kan medføre lengre saksbehandlingstid.
Det er ingen garanti for å få utstedt et nødpass pass i tide til å få gjennomført en planlagt reise.
Vennligst send en e-post til konsulatet (post.uk@mfa.no) dersom du har behov for et nødpass. Du må opplyse om fullt navn, fødselsdato og reisedetaljer for alle personer som skal søke om nødpass.
Vennligst bring følgende til nødpassavtalen:
- Kopi av flybillett/e-postbekreftelse på bestilt reise
- To passbilder. Passbildene må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene må være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 36x47mm. Det kan ikke være eldre enn tre måneder.
- Gyldig legitimasjon (f.eks. norsk førerkort eller bankkort med bilde)
NB: Alle passøkere under 18 år må følges av én av foreldrene. Ved felles foreldreansvar og når kun én av foreldrene kan møte med barnet, skal det medbringes skriftlig fullmakt og originalt pass fra den av foreldrene som ikke møter. Hvis vedkommende oppholder seg utenfor Storbritannia, skal slik fullmakt gis ved personlig oppmøte hos politiet i Norge eller norsk ambassade i utlandet. Fullmaktsskjema finner du her.
Vi aksepterer kun betaling med kort (ikke American Express), se her for gebyrer.
Fra 19. oktober 2020 gjelder en ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort. Fra denne datoen ble det dyrere å søke om pass i utlandet enn i Norge.
Kostnaden knyttes til søknadsbehandlingen og ikke til utstedelsen av selve dokumentet. Det betyr at gebyret ikke refunderes dersom søknaden avslås.
Det er mulig å søke om et ekstrapass dersom du kan vise til et dokumentert behov for dette, feks. i forbindelse med jobbrelatert reisevirksomhet som krever hyppige visumsøknader. En slik søknad krever et bekreftelsesbrev fra arbeidsgiver. Maksimum gyldighetstid for ekstrapasset er to år.
Du kan hente passet på konsulatet etter avtale. Husk å ta med deg ditt siste pass. Dette gjelder også dersom du skal hente pass for dine barn. Hvis noen andre skal hente pass på dine vegne, kreves en skriftlig fullmakt. Underskriften til utsteder av en slik fullmakt må bekreftes av notarius publicus. Den som henter må også fremvise sitt gyldige pass.
Ditt nye pass kan også sendes til deg med special delivery. Du betaler for levering når du kommer til passavtalen på ambassaden (se her for pris). Vær oppmerksom på at pass sendes på eget ansvar. Ambassaden tar ikke ansvar for tap av pass dersom passet sendes med post.
En person som fikk sitt norske statsborgerskap ved fødsel, men ikke har bodd Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år totalt, vil miste sitt norske statsborgerskap ved fylte 22 år. En person med tilstrekkelig forbindelse til Norge kan søke om å beholde sitt norske statsborgerskap. Man må søke før man fyller 22 år. Søknaden behandles av Utlendingsdirektoratet (UDI).
Søknadsskjema
For mer informasjon om søknadsprosessen og søknadsskjema se UDI.no:
https://www.udi.no/skal-fornye/beholde-norsk-statsborgerskap-bibehold/
Du kan søke ved ambassaden eller et av de honorære konsulatene.
Har du allerede fått innvilget søknaden om bibehold?
Dersom du fikk innvilget bibehold av norsk statsborgerskap før 19. oktober 2015, er ikke dette registrert i folkeregisteret. Du kan selv ta kontakt med Skatt nord Hammerfest for å registrere denne informasjonen:
Skatt nord Hammerfest
Personregisteret
9613 Hammerfest
NORWAY
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er behovet for teknisk oppdatering av Det sentrale folkeregister (DSF), som ajourføres av Skattedirektoratet. Sistnevnte har behov for å oppdatere informasjonen om statsborgerskap i DSF for enkelte personer som utvandret fra Norge fra 1960 og frem til 1975. Dersom det viser seg nødvendig å oppdatere personinformasjonen om deg, vil ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet før søknaden om pass behandles. Saksbehandlingstiden for søknaden om pass vil i så tilfelle ta noe lengre tid enn vanlig. Ved behov for oppdatering av personinformasjonen vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon:
- kopi av gammelt norsk pass
- opplysning om foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi:
- fullt navn
- fødselsdato
- fødested
- foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap, og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet. Er du født i utlandet, bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Ervervelse av annet statsborgerskap:
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet må anses som tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens § 23 eller § 7 i den tidligere statsborgerlov, vil opplysning om statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentasjon. I samsvar med gjeldende rett innebærer tapsregelen som kjent at norsk statsborgerskap automatisk tapes dersom man erverver nytt statsborgerskap ved søknad eller uttrykkelig samtykke.
Underretning:
Avklaring av statsborgerskapet må påregnes å kunne ta noen uker. Der statsborgerskapet blir endret tilbake til norsk, sender Skattedirektoratet straks underretning til ambassaden, som da vil informere deg om dette. Blir det fastslått at du ikke anses å være norsk statsborger, for eksempel grunnet automatisk bortfall ved erverv av annet statsborgerskap, vil du få melding direkte fra Skattedirektoratet der dette fremgår.
Andre spørsmål:
Skulle du ha ytterligere spørsmål til denne omregistreringen, bes du ta direkte kontakt med Skattedirektoratet på e-post skattedirektoratet@skatteetaten.no.
Fra og med 1. januar 2020, ble det tillatt å ha flere statsborgerskap i tillegg til det norske.
Det er også mulig å søke om å få tilbake sitt norske statsborgerskap for personer som har mistet det etter de gamle reglene.
Søknader om bibehold, gjenerverv og fedremelding kan registreres i SpN (UDIs søknadsportal på nett). Deretter kan man bestille en avtale for å levere søknad og underlagsdokumenter ved norske utenriksstasjoner. Vennligst send en e-post til post.uk@mfa.no om du ønsker å bestille en avtale for dette.
Mer informasjon finner her: https://www.udi.no/viktige-meldinger/nytt-om-dobbelt-statsborgerskap/