Travel and border information for Norway

Information in Norwegian / English

Koronavirus (5.5.2020)

Det er påvist tilfeller av koronaviruset i Slovakia. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan viruset utvikler seg i regionen. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Den slovakiske regjeringen har innført følgende tiltak:

πŸ“ŒAlle grenseoverganger mot nabolandene blir kontrollert. Kun personer med permanent eller midlertidig oppholdstillatelse får lov til å reise inn i landet. Organisert transitt gjennom landet er mulig, men det krever godkjenning av slovakiske myndigheter. I slike tilfeller må en søknad sendes i en note fra ambassaden til det slovakiske innenriksdepartementet minst tre arbeidsdager før transitten skal finne sted.
πŸ“ŒAlle som returnerer fra utlandet vil settes i 14 dagers karantene, uavhengig av hvilket land de reiste fra. De har innført karantenebestemmelser hvor alle må installeres i karanteneleire for korona-test og først etter å ha testet negativt (ingen korona-smitte) kan de overføres til hjemme-karantene i 14 dager. Det er anbefalt at alle som reiser til Slovakia registrerer seg på https://navraty.mzv.sk/?lang=en før de de kommer til landet slik at de kan være sikre på at det er plass på karanteleire I nærheten av sitt bosted. Det er unntak for gravide, alvorlig syke personer, de over 75 år, grensependlere og de som er i transitt gjennom Slovakia.
πŸ“ŒAlle tre internasjonale flyplasser vil være stengt for rutetrafikk.
πŸ“ŒInternasjonal transport er innstilt (med unntak av godstransport).
πŸ“ŒSkoler vil være stengt. Noen eksamener vil bli gjennomført med fysisk tilstedeværelse.
πŸ“ŒUtendørs turistanlegg som dyrehager og slott kan holde åpent. Sportsanlegg kan under spesielle vilkår holde åpent. Blant annet er det ikke tillatt med publikum og det er heller ikke tillatt å bruke garderober og dusjer.
πŸ“ŒNasjonale tog kjører etter ferieruter.
πŸ“ŒDet er tillatt med gudstjenester i kirkene, men det er krav om maske og å holde avstand.
πŸ“ŒDe fleste butikker vil kunne holde åpent med unntak av de som er på kjøpesentre. Kun de over 65 år kan handle mellom kl. 09.00 og kl. 11.00. Butikkene vil holde stengt på søndager med unntak av apotek og veterinærer. Hygiene og sikkerhetskravene har blitt økt ved alle butikkene. Frisører og skjønnhetssalonger kan holde åpent.
πŸ“ŒForbudt for kunder å gå inn på restauranter og hurtigmatkjeder. Det er mulig å spise og drikke på uteserveringer (under strenge smitttevernkrav) og å levere og hente mat.
πŸ“ŒHoteller kan holde åpent under visse vilkår, blant annet at det er ikke tillatt med felles matservering. Det er krav om gjesten må ha eget toalett/bad. Det er ikke tillatt med fitness eller spa, og det må være en tidsperiode på 24 timer mellom hver gjest i rommene.
πŸ“ŒDrosjeselskaper kan drive persontransport, men det er krav om at passasjerer må sitte i baksetet med glassvegg mellom passasjerer og sjåfør. Det er ikke lov å bruke AC i drosjene. Det er også krav om desinfisering mellom hver passasjer.
πŸ“ŒSom hovedregel må alle ha på seg munn- og nesemaske overalt hvor de oppholder seg og ferdes (dette inkluder også arbeidsplasser) med unntak av når en er hjemme. Det er også unntak for barn under 2 år, personer med autisme, bussjåfører som sitter i egne lukkede deler av bussen og når en ferdes ute i naturen og det er mer enn 20 meter til andre. Alle må holde sikker avstand til hverandre uansett hvor de ferdes.

All informasjon, inkludert informasjonsbrosjyrer kan hentes på nettsidene til slovakiske myndigheter (hovedsakelig på slovakisk, men også noen på engelsk).

•Public Health Authority of the Slovak Republic: http://www.uvzsr.sk/
http://korona.gov.sk/
•E-post: [email protected]

Døgnåpne telefontjenester (inkludert regionale):
πŸ“žDet offentlige helsekontoret i Slovakia: +421 917 222 682
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Banská Bystrica: +421 918 659 580
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Bratislava: +421 917 426 075
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Nitra: +421 948 495 915
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Trnava: +421 905 903 053
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Trenčín: +421 911 763 203
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Košice: +421 918 389 841
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Prešov: +421 911 908 823
πŸ“žRegionalt folkehelsekontor i Ε½ilina: +421 905 342812

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/