Renovert minnepark for jugoslaviske krigsfanger i Gornji Milanovac

monument
Foran monumentet for de som mistet livet i Norge under andre verdenskrig.

Et spesielt bånd ble knyttet mellom Norge og Serbia etter jugoslaviske krigsfanger ble hjulpet av norsk lokalbefolkning under andre verdenskrig. Fredag 2 november deltok ambassaden på gjenåpningen av minneparken i Gornji Milanovac.

Opprinnelig ble parken åpnet av Josip Broz Tito og Leonid Bresjnev i 1963. Parken er til minne om sovjetiske soldater som døde i Gornji Milanovac i andre verdenskrig, personer fra kommunen som døde i krigene i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet, og ikke minst de jugoslaviske krigsfangene som ble sendt til Norge og Tyskland under andre verdenskrig. De jugoslaviske krigsfangene levde i svært vanskelige forhold, og over halvparten av dem som ble sendt til Norge døde i fangenskapet. Men hjelpen fra den norske lokalbefolkningen gjorde at spesielle bånd ble knyttet som varer den dag i dag. Gjenåpningen av parken ble ledet av Gornji Milanovac kommune ved ordfører Dejan Kovacevic. Fra norsk side var både ambassaden i Beograd og vennskapskommunen Vefsn invitert. Den russiske ambassaden deltok også på seremonien.

Oberstløytnant Egil Daltveit, forsvarsattaché ved den norske ambassaden i Beograd deltok på seremonien og fortalte selv om hans første minne om Jugoslavia. Bestemoren hans smuglet mat til sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger som var internert i en fangeleir som lå i nærheten av gården der hun bodde, selv om hun risikerte sitt eget liv. I takknemlighet laget fangene diverse ting som de gav henne og andre som hjalp. Blant annet et par med små bilderammer i tre med innrissinger som Egil har tatt med til Beograd, og som han har fått fra bestemoren sin. Videre fortalte han at Norge også tar vare på kirkegårder og monumenter til minne om jugoslaviske fanger som mistet sine liv i Norge. Dette ble svært godt mottatt av de mange oppmøtte og viser det gode vennskapet mellom Norge og Serbia. Det som likevel ble aller best mottatt var at han tre måneder etter at han kom til Serbia starten talen sin på serbisk, og at han lovte at neste gang han kommer til Gornji Milanovac, så skal han holde hele talen på serbisk.

Gornjii M

Ordfører fra Vefsn kommune, som er vennskapskommunen til Gornji Milanovac, deltok også på seremonien. «Dagen i dag er en påminnelse om hendelsene som har ført oss sammen og styrket vårt vennskap. Jeg er imponert over arbeidet dere har gjort», sa Jann-Arne Løvedahl.

Lederen for den norsk-serbiske vennskapsforeningen i Serbia, og ridder av St Olav første klasse, Dragan Markovic, kommer opprinnelig fra Gornji Milanovac. Han husker godt at han var til stede da Tito og Bresjnev opprinnelig åpnet parken i 1963. Han har også til stede ved gjenåpningen av parken, og tolket fra norsk til serbisk for både Egil Daltveit og for Jann-Arne Løvedahl. Begge to nevnte i tillegg ham i sine taler som en sentral person for vennskapsbåndene mellom våre to land.

I tillegg til minneparken har Gornji Milanovac også et norsk-serbisk vennskapshus med et museum om nettopp om denne historien. De jobber blant annet med å samle og digitalisere informasjon om krigsfangene. Dette er en unik mulighet for familier som har spørsmål om familiemedlemmer som ble sendt til Norge. På museet møtte vi blant annet en kvinne som viste oss bilder og andre dokumenter fra faren sin. Han var en av fangene som ble sent til Norge, og informasjonen legges til det digitale arkivet. Informasjonen og bildene vil bli digitalisert og være tilgjengelig for besøkende av museet, så de kan interaktivt følge historiene til de ulike fangene som ble sendt til Norge. Museet planlegger på sikt å gjøre informasjonen søkbar også på nett.

museum

Gornji Milanovac er vennskapskommune med Vefsn Kommune i Nordland. De har en lang historie med godt samarbeid. Hvert år reiser de en student fra Gornji Milanovac til Vefsn Folkehøgskole. Vefsn har også hjulpet Gornji Milanovac med å bygge et moderne anlegg foravfallshåndtering. Mange lærer også norsk i Gornji Milanovac, og flere vi møtte var ivrige etter å prate norsk.

«Vennskapet mellom Gornji Milanovac og Vefsn kommune er veldig viktig for oss, Vefsn har blant annet hjulpet Gornji Milanovac å bli en av Serbias beste kommuner på avfallshåndtering,» sa Ordfører Dejan Kovacevic. Han la til at Vefsn også har hjulpet på mange andre områder, og har vært en trofast venn helt siden de to kommunene ble vennskapskommuner i 1975. Jann-Arne Løvedahl, ordfører i Vefsn kommune, er også fornøyd med det gode samarbeidet mellom kommunene, på tvers av landegrenser.