Travel and border information for Norway

Information in Norwegian / English

Reiseinformasjon norge - Photo:MFA/Birkely
MFA/Birkely

På vei til Norge fra/via Nederland? Informasjon for norske borgere

Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet om å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap. Nordmenn på vei hjem kan fortsatt reise hjem fra/via Nederland til Norge. (oppdatert 28. mai 2020)

This information is for Norwegian citizens. Please see information in English from UDI here

Har du registrert deg / oppdatert din informasjon på reiseregistrering.no?

Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet om å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap.

Nordmenn på vei hjem kan fortsatt reise hjem fra/via Nederland til Norge.

Ved ankomst Norge fra Nederland (også landevei/ferge) skal du i karantene i 14 dager, uavhengig om du har symptomer eller ikke.

Transportmuligheter – Oppdatert 28. mai 2020

Fly til Norge fra/via Schiphol Amsterdam

KLM flyr fortsatt fra Amsterdam til både Oslo, København, Göteborg og Stockholm, men med redusert tilbud.

Situasjonen endrer seg raskt hele tiden, så sjekk aktuelle avganger på Schiphol eller KLMs nettside.

De siste innreiserestriksjoner fra Nederlandske myndigheter gjelder i prinsippet ikke for nordmenn.

Her kan du finne informasjon om når det gjelder tiltak og restriksjoner på selve flyplassen. 

Det gjøres oppmerksom på at KLM med virkning fra 11. mai innfører krav om ansiktsmaske ved boarding og underveis på alle selskapets flyvninger.

Fra 17. april kl. 18.00 må tilreisende til Nederland fra såkalte høyrisikoområder levere en helseerklæring. Tilreisende fra disse områdene oppfordres også til 14 dagers karantene. Det følger av EUs Aviation Safety Agency liste hvilke områder som er høyrisiko. Krav om helseerklæring og karantene gjelder for reisende fra flyplasser i de angitte områdene på denne listen. 

Kravet om karantene i Nederland gjelder antakelig ikke nordmenn i transitt. Ved ankomst Norge fra Nederland (også landevei/ferge) skal du i karantene i 10 dager, uavhengig om du har symptomer eller ikke.

Skjema for helseerklæring utdeles av flyselskapet man reiser med. Skjemaet er utformet av nederlandske helsemyndigheter og må fylles ut av den reisende før ombordstigning. Man oppfordres sterkt til å ta vare på skjemaet under hele reise. Om ett av spørsmålene i skjemaet besvares med «ja», vil man nektes ombordstigning.

For mer informasjon (inkl. helseerklæring) om reiser til Nederland fra høyrisikoområder for Covid-19, se nettsted til nederlanske instituttet for folkehelse og miljø (RIVM) her.

Dersom flyet ditt til Norge/Norden går dagen etter eller noen dager senere, kan man overnatte på hotell på Schiphol, forutsatt ledig rom. Det finnes fortsatt hoteller på og i nærheten av Schiphol som er åpne. Du må selv bestille rom.

En oversikt over hoteller på og i nærheten av Schiphol finner du her (ikke alle er åpne).

Bil/tog til Norge

De fleste internasjonale tog- og bussreiser fra Nederland har blitt kansellert. Sjekk den nederlandske jernbanens nettside her for oppdatert informasjon.

Nordmenn i Nederland kan fortsatt kjøre egen bil hjem gjennom TysklandDanmark og Sverige , men må følge lokale tiltak og restriksjoner.

Situasjonen endrer seg raskt hele tiden, så sjekk informasjon fra lokale myndigheter før du reiser. Sjekk også nettside til Norske Ambassaden i Berlin om mulige reiseruter fra Tyskland til Norge.

For nordmenn som reiser med bil fra/via Nederland til Norge gjelder ikke innreiserestriksjonene til Nederland fra nederlandske myndigheter.

 

Informasjon

Informasjon og spørsmål og svar om reiser og koronavirus finner du oppdatert her på utenriksdepartementet nettside.

På den nederlandske regjeringens nettside finner du oppdatert informasjon om spredningen av viruset og de siste tiltakene (inkludert reiserestriksjoner) som er innført. Vær oppmerksom på at nettstedene på de lokale språkene oppdateres oftere.

 

Hva kan ambassaden bistå med?

Utgangspunktet for bistand fra ambassaden, er «hjelp til selvhjelp». Den reisende er selv ansvarlig for å ha en dekkende reiseforsikring og tilstrekkelig med midler til å dekke uforutsette utgifter.

Norske borgere må holde kontakten med sitt reise- eller flyselskap og sitt reiseforsikringsselskap for selv å organisere sine hjemreiser til Norge. Norske borgere skal dekke sine egne kostnader.

Ambassaden vil be om forståelse for at vi i denne ekstraordinære situasjonen vil måtte prioritere å bistå norske borgere som er på reise fremfor de som er fast bosatt i Nederland/Luxemburg.

Det skal under alle omstendigheter gis prioritet til akutte og alvorlige saker, der liv og helse står på spill, saker som berører mindreårige og saker som kan innebære brudd på menneskerettighetene.