Den langvarige konflikten fra 1996-2006, politisk ustabilitet og en vanskelig sikkerhetssituasjon har begrenset utenlandske investeringer i Nepal. Den uklare politiske situasjonen har bidratt til at flere investorer kvier seg for å etablere seg i landet. En mangelfull infrastruktur og redusert strømtilgang vanskeliggjør også mulighetene for etablering av nye bedrifter.
Byråkratiske forhold
Byråkratiet kjennetegnes av lav implementeringsevne, lav koordineringsevne og langsomme beslutningsprosesser. Sistnevnte forhold skyldes i en del tilfeller et manglende politisk mandat. Videre er det hyppige utskiftinger av toppembetsmenn, særlig ved regjeringsskifte.
Infrastruktur
Infrastrukturen er dårlig i Nepal. Veinettet er lite utbygget, og de siste vintrene har det vært 12-18 timer med strømutkobling i døgnet. Det har også vært omfattende drivstoffmangel de senere årene. Landet rammes også jevnlig av streiker (bandhas) som stopper opp all aktivitet og trafikk både i Kathmandu og landet for øvrig. Streikene kan påvirke tilførselen av varer (særlig bensin og olje) til hovedstaden.
Kulturelle forhold
Det er klare kulturforskjeller i forhold til Norge. Personlige relasjoner er viktige. Bedrifter som vurderer etablering i Nepal anbefales å gjøre seg godt kjent med landet og særlige forhold som gjør seg gjeldende i den aktuelle sektor og område.
Kvalifisert arbeidskraft
Grunnet stor arbeidsmigrasjon og generelt lavt utdanningsnivå, er kvalifisert arbeidskraft særlig innen yrkesfag, vanskelig å finne. Arbeidslønningene har økt betydelig de siste årene.
Korrupsjon
Korrupsjon er et utfordrende problem i Nepal. Landets havnet i 2012 på plass 139 av 183 land i Transparency Internasjonals korrupsjonsindeks, CPI (Corruption Perception Index).
Både hverdagskorrupsjon (”petty corruption”) og større korrupsjon er vanlig, og oppfattes som en utfordring for private investorer. Investorer kan oppleve at import av kritisk utstyr forsinkes. Mange produkter er dyrere enn rent markedsmessige forhold skulle tilsi, pga. kartellvirksomhet og ”kick-backs.”
For mer informasjon vises det til Norads rapport om korrupsjon i Nepal(2011).
Arbeidsliv
Nepals arbeidslover favoriserer generelt arbeidstakerne. Myndighetenes oppfølging og kontroll med implementeringen av lovverket er ansett som svak.
Nepal har ratifisert 11 ILO konvensjoner. ILO 169 om urfolks rettigheter, ble ratifisert i 2007. Landets urbefolkning har hittil hatt generelt lite bestemmelsesrett over områdene de er bosatt på. Utbyggere av vannkraftprosjekter må forholde seg til en økende bevissthet rundt lokalt eierskap/rettigheter til naturressurser og til lokale forventninger om sysselsettingsmuligheter.
”Labour Act” regulerer forhold knyttet til ansettelser, arbeidstimer, minimumslønn, ansattes velferd, samt forholdet mellom arbeidsgiver og –taker. Den midlertidige grunnloven fra 2007 forbyr slaveri, tvangsarbeid og ”trafficking”.
”Child Labour Act” fastsetter minimumsalderen til 14 år, og at barn ikke skal arbeide i fabrikker, gruver eller under lignende farlige forhold. Barn under 16 år skal innvilges ekstra pauser og en dag fri per uke.
Fagforeninger
Lovverk og sterke fagforeninger gjør det vanskelig å si opp arbeidere. Arbeidslivet i Nepal er politisert. De større politiske partiene har egne fagforeninger. Investorer må regne med å forholde seg til mange parter med til dels motstridende interesser og arbeidskonflikter med ofte politiske overtoner. Kravene som settes frem kan oppleves som urealistiske og høye. Kapitalsterke utenlandske bedrifter oppfattes ofte som “soft targets.”
Mens streik og lockout i Norge iverksettes først når forhandlinger ikke fører frem, er det i Nepal vanlig at arbeidstakerorganisasjoner okkuperer og stenger bedriftens ledelse ute fra hovedkontor og produksjonslokaler i en tidlig fase i konflikten. Et politisert arbeidsliv medfører at verken nepalske eller utenlandske selskaper kan forvente aktiv støtte fra myndighetene under ulovlige aksjoner. Konflikter vil primært måtte løses gjennom forhandlinger.
Menneskerettigheter
Menneskerettighetssituasjonen i Nepal kan karakteriseres som utfordrende. Det registreres økende innblanding fra politiske partier i politi- og justissektoren og journalister blir i økende grad utsatt for vold og trusler - særlig ute i distriktene. Til tross for denne negative utviklingen observeres det nå et sterkt økende engasjement fra sivilt samfunn og media for å motvirke straffefrihet.
Miljø
Kathmandu har store miljøproblemer spesielt med tanke på luftforurensing fra trafikk og industrivirksomhet. Vannforsyningen er varierende og vannet holder dårlig kvalitet. Det finnes heller ikke et skikkelig system for søppelhåndtering. Miljølovgivningen legger føringer for bevaring av miljøet og kulturarven, men myndighetenes håndhevelse av denne er mangelfull.
Informasjon om Corporate Social Responibility i Nepal og regjeringens politikk på norsk næringslivs samfunnsansvar.
I Nepal er det ingen lover som direkte regulerer Corporate Social Responibility (CSR) eller forplikter bedrifter til å utføre CSR prosjekter for sine ansatte eller lokalmiljø (”stakeholders”). Det finnes imidlertid flere lover som fokuserer på miljø, korrupsjon og forbrukeres rettigheter som dekker deler av konseptet. Hittil har det vært lite fokus fra media på næringslivets samfunnsansvar. CSR blir ansett som noe som angår store og ofte utenlandske selskaper.
De siste årene er det imidlertid flere og flere bedrifter som har benyttet CSR som et middel til å bedre forholdet til sine ansatte, arbeidstakerorganisasjoner og lokalsamfunn. National Business Initiative (NBI) har siden 2006 jobbet for å spre informasjon om og fremme CSR blant privat sektor og myndighetene.
Forståelse for lokal kultur og politisk og økonomisk kontekst er en utfordring ved CSR-tiltak i Nepal. Bedrifter som iverksetter CSR tiltak, må være klar over at aktuelle lokalsamfunn lett oppfatter tiltakene som noe bedriften uansett er pålagt å utføre. CSR tiltak kan også bidra til å øke lokale forventninger og krav. Ambassaden kan bistå norske aktører som vurderer CSR tiltak i Nepal, med en vurdering av tiltakenes merverdi og bærekraft i en lokal kontekst.
Det er flere selskaper i Nepal med norske eiere som er involvert i CSR aktiviteter: Himal Power Limited er ett av selskapene med norsk tilknytning som er involvert i slike aktiviteter.
For ytterligere informasjon vises det til regjeringens nettsider om norsk næringslivs samufunnsansvar.
Informasjon om hva den norske ambassaden i Kathmandu gjør for å fremme norske næringslivsinteresser i Nepal samt flere nyttige linker for bedrifter som vurderer oppstart i landet.
Bistand og tjenester for norsk næringsliv
Ambassaden i Kathmandu støtter norsk næringsliv i Nepal gjennom rådgiving om nepalske forhold, politiske prosesser og politikk. For norske produsenter, konsulenter og utstyrsleverandører innenfor vannkraft og energi kan ambassaden fungere som en tilrettelegger for kontakt og samarbeid med nepalske myndigheter og næringsliv.
Team Norway er en bredt sammensatt gruppe av ulike offentlige og private organisasjoner. Team Norway-gruppene i utlandet består av forskjellige aktører avhengig av hvilke som til stede. Deltakerne i Norge er departementer, virkemiddelaktører og andre aktører. Les mer her.
En oversikt over norske selskap som opererer i Nepal:
Driver du næringsvirksomhet i Nepal og ønsker å stå registrert på ambassadens nettsider? Send en mail til: emb.kathmandu@mfa.no
The business guide “Business Conditions and Sector Potential in Nepal - A Guide for Norwegian Companies” aims to serve as a helpful tool for companies and potential investors.
On application from the Norwegian Embassy in Kathmandu, Nepal Economic Forum has developed a business guide, “Business Conditions and Sector Potential in Nepal - A Guide for Norwegian Companies”.
A tool for companies and investors
The guide provides information on possibilities, limitations and framework conditions of making investments in Nepal. The aim is to serve as a helpful tool for companies and potential investors who is seeking an overview of the business conditions in Nepal and the industries that offer viable opportunities for trade and investments.
You can read the business guide by clicking here.