Advarsel mot internettsvindel

Vi er dessverre kjent med at det forekommer kontaktannonser skrevet av personer som har til hensikt å svindle til seg penger.

Utenriksdepartementet har den siste tiden fått flere henvendelser fra nordmenn som har blitt svindlet for beløp opp imot flere titalls tusen kroner. Svindlerne tar ofte kontakt gjennom kontaktannonser på nettsider hvor det også finnes seriøse kontaktannonser. Noen av disse useriøse aktørene utgir seg for å være kasakhstanske statsborgere med ærlige hensikter. I realiteten er de godt organiserte kriminelle.

Utenriksdepartementet oppfordrer derfor alle til å ikke sende penger til bekjente som de kun har hatt kontakt med via internett eller telefon. Enhver påstand om at det kreves en høy sum for å betale for visum eller for å dokumentere opphold medfører ikke riktighet, se nedenfor. Det er også mange henvendelser om småbeløp med alle mulige påskudd: Bot som må betales, avdrag på lån, beslaglagte varer, avgift på antikvitet som skulle være gave til verten i Norge, sum for utreise, penger til ny billett fordi reisen ble utsatt pga. syk mor/vannskade i leiligheten osv. Svindlernes fantasi har dessverre ingen grenser.

De fleste spørsmål ambassaden får dreier seg om kostnader for å reise til Norge. Nedenfor følger svar på de vanligste spørsmålene.

  • Kasakhstanske borgere som skal søke visum til Norge leverer søknad hos VFS Globals kontorer i Almaty eller Astana. Det koster 80 euro å søke om visum til Norge.
  • Søknadene behandles av Litauens ambassade, som representerer Norge i visumsaker i Kasakhstan.
  • Søknader hvor søker og referanseperson aldri har møtt hverandre personlig vil som hovedregel bli avslått.
  • Personer som søker visum til Norge vil aldri bli bedt om å vise frem kontanter for å få visum.
  • Vi er ikke kjent med at kasakhstansk grensekontroll krever at kasakhstanske borgere som reiser til utlandet skal ha en viss sum penger med seg eller på sin konto.