Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

Mer om Gambia

I Gambia er det norsk konsulat, men ingen norsk ambassade. Gambia dekkes av ambassaden i Accra. Ved reise til landet anbefales det å sette seg inn i våre generelle råd samt å innhente informasjon om reisemålet.

Offisielt navn: Republic of the Gambia
Hovedstad: Banjul
Største by: Serekunda
Språk: Engelsk er offisielt språk, Mandinka, Fula, Wolof, Serer og Jola
Valuta: Gambian Dalasi
Flateinnhold: 11 295 km2
Folketall: 1,9 millioner (estimat 2013)
President: Adama Barrow

Politikk

Etter nesten to måneders dramatikk etter valget 1. desember 2016, har Gambia falt til ro og den nye presidenten Adama Barrow har tatt over. Den 21. januar dro tidligere president Jammeh som nektet å godta valgresultatet, i eksil, han kom til makta i 1994 gjennom kupp.  En ECOWAS-styrke er til stede for å sikre en videre rolig utvikling. Sjelden har en sett et så godt samarbeid mellom ECOWAS, AU og FN, og så mange vestafrikanske ledere mekle sammen for en fredelig løsning og en demokratisk utvikling.  Gambia vil trolig nå melde seg inn igjen Samveldet av nasjoner (Commonwealth of Nations).

Bilaterale forbindelser

Norge har et honorært konsulat i Banjul. Ambassaden i Accra dekker Gambia fra norsk side, med avgrensa kapasitet til oppfølging. Det er en del norsk turisme i Gambia.

Økonomi

Bortsett fra den 48 km lange kystlinjen mot Atlanterhavet er Gambia helt omgitt av staten Senegal.

Gambias økonomi baserer seg i stor grad på turisme, og det er gjort store investeringer fra både statlig og privat hold for å legge til rette for denne næringen.

Omtrent ¾ deler av befolkningen avhenger av landbruk som primær inntektskilde, og denne næringen utgjør nesten en tredjedel av landets BNP. Viktigste eksportvarer er peanøtter og peanøttprodukter, fisk og bomull. Landbruk står for om lag en fjerdepart av brutto nasjonalprodukt (BNP) og tjenester for over halvparten.

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Ghana