Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

Filmdager.png

Norwegian Film Days

I forbindelse med at ambassaden mottok den nye filmpakken ble det arrangert norske filmdager i Tbilisi og Svaneti 04-10. mai 2015.

Filmdagene ble arrangert som en del av ambassadens kulturkonsept Poetry&Beyond og i samarbeid med Skandinavisk Institutt ved universitetet i Tbilisi samt Richard Bærug/Grand Hotel Ushba i Svaneti. Jan Erik Holst, filmekspert, nylig pensjonist etter mange år som ansatt ved Norsk Filminstitutt var med og hold forelesninger om norsk film i forkant av åpningsfilmene.

Filmdagene åpnet i Tbilisi på State University i samarbeid med Skandinavisk Institutt. Filmen ‘Pioner’ ble vist for et engasjert publikum og nærmest fullsatt sal. Jan Erik Holst holdt en interessant forelesning om norsk film i forkant av filmen, som førte til mange gode og relevante spørsmål fra publikum. Etter filmen var det enkel servering av snacks og mineralvann og anledning for folk å snakke sammen.

Neste dag reiste vi videre opp til Svaneti. Vi fikk med oss Giorgi Naveriani, en ung student som lager electro-aukustisk musikk. For anledningen hadde han komponert noen stykker der han har samplet svansk folkesang og samisk joik.

De norske filmdagene i Svaneti åpnet på Nasjonal Museet i Mestia. Museet er et moderne bygg i betong og tre, men med en vakker arkitektur, perfekt tilpasset omgivelsene. I forkant av åpningen hadde vi møte med Rådmannen i Mestia, som kunne fortelle at de hadde besluttet å videreføre litteraturkonkurransen som ambassaden vært med å støtte tidligere. De satt stor pris på at ambassaden tok seg tid og viste interesse for svansk kultur og språk.

Under åpningsprogrammet var det underholdning av svansk kor, Giorgi Naveriani hadde urfremføring på sine stykker, museumsdirektøren og leder for historielaget holdt innlegg i tillegg til Jan Erik Holsts forelesning. Åpningsfilm var Veiviseren. Vi viste også Nordlysfilmen «The Northern Lights – a magic experience» av Pål Brekke og Fredrik Broms.

Flere av filmene som ble vist var tekstet på svansk. Dette var takket være Richard Bærug og flere andre entusiaster som uten kompensasjon først skaffet tekstene til filmene (Veiviseren, Kontiki, Samejenta Laila m.fl), oversatte dem til svansk på Power Point presentasjon. Under visningene ble det brukt to prosjektorer, en som viste selve filmen, og en som viste de svanske undertekstene.

Dag to viste vi Veiviseren på den lokale skolen i Mazeri, landsbyen der Grand Hotel Ushba ligger. Det ble rigget til i gymsalen, som var en plankebrakke uten strøm. Det ble trukket lang skjøteledning for prosjektorene, et par laken fra hotellet ble brukt som lerret, og vinduene var blendet etter beste evne. Utenfor gresset det kyr. Publikum var stort sett lærere og skolebarn i alderen 8-15år. Også her holdt Jan Erik Holst et innlegg i forkant av filmen, denne gang tilpasset et ungt publikum.

Det var en opplevelse underveis å høre hvordan elevene stavet høyt og kom med glade utrop når de så at de kunne forstå teksten. Da svansk i utgangspunktet ikke er et skriftspråk, så blir det georgiske alfabetet brukt, med innslag av visse gammel georgiske tegn for lyder som ikke er i det moderne georgiske språk. Mazri har ca. 250 innbyggere, 10% av dem møtte opp på filmkveld! 

Resten av filmdagene fortsatte uten ambassaden tilstede. Filmene Kontiki og Markens Grøde ble vist på Nasjonalmuseet, godt oppmøte med full sal!