Målsettingen med praktikantordningen ved utenriksstasjonene er å spre kunnskap og interesse for arbeidet i utenrikstjenesten. Praktikanten vil delta i ambassadens daglige virke.
Det vil kun bli tatt opp én praktikant til vårsemesteret 2025. Oppstart vil være i første halvdel av januar etter nærmere avtale og vare i fem til seks måneder. Praktikanten vil delta i det løpende arbeidet innen varierte fagområder ved ambassaden, slik som blant annet økonomi, næringsfremme, energi, kultur, kommunikasjon og politikk.
I tillegg vil praktikanten ta del i øvrige løpende oppgaver ved ambassaden, slik som praktisk tilrettelegging og gjennomføring av arrangementer og besøk.
Vi ser etter kandidater som har gode kommunikasjons- og samarbeidsevner, kan arbeide selvstendig og har gode formidlingsevner, både skriftlig og muntlig. Gode tyskkunnskaper er en forutsetning, mens kunnskap i Sveits sine øvrige offisielle språk teller positivt. Kandidater som blir utvalgt til intervju kan også bli bedt om å gjennomføre en skrivetest.
Formelle krav for å bli vurdert som praktikant:
- Norsk statsborgerskap.
- Registrert som student ved et godkjent lærested.
- Kandidaten må ha påbegynt et studium. I de tilfeller der søker har fullført bachelorgrad og for tiden ikke deltar i et studieprogram, kan søker likevel bli vurdert hvis søker har til hensikt å videreføre studiet med en mastergrad etter praktikantoppholdet.
- Ikke tidligere vært studentpraktikant i utenrikstjenesten.
- Medlem av folketrygden.
Praktisk
- Oppholdet varer i 5 til 6 måneder og starter etter nærmere avtale i januar (vårsemesteret).
- Praktikanten vil motta et månedlig stipend på rundt NOK 24 500,-.
- Ansvarsforsikring: Ambassaden anbefaler på det sterkeste at den enkelte praktikant tegner en privat ansvarsforsikring som gjelder for opphold i Sveits.
- Oppholdstillatelse er ikke nødvendig, men praktikanten blir registrert lokalt av ambassaden etter ankomst.
- Stipendet kan kombineres med lån fra lånekassen. Praktikantoppholdet kan i visse tilfeller også kvalifisere for stipend gjennom Erasmus+. Internasjonal koordinator på hjemmeinstitusjonene (universitetene) i Norge kan gi mer informasjon om dette.
Dersom det skulle komme endringer i reiseråd eller andre begrensinger fra norske eller sveitsiske myndigheter kan praktikantoppholdet bortfalle på kort varsel. Eventuelle påløpte utgifter forut for praktikantoppholdet vil i tilfelle ikke bli refundert eller erstattet.
Søknad
Søknad, CV, karakterutskrifter/vitnemål, eventuelle attester og annen relevant informasjon sendes som en samlet PDF til ambassaden i Bern: emb.bern@mfa.no. Merk søknaden "Praktikantopphold våren 2025 – fornavn etternavn".
For praktiske spørsmål om praktikantordningen ved ambassaden i Bern kan du ta kontakt med nestleder Lars Løberg på lars.loberg@mfa.no eller nåværende praktikant Theis Tøpfer på theis.otto.topfer@mfa.no. Ambassaden kan også kontaktes på telefon (+41) 31 310 55 55.
Søknadsfrist for praktikantplass for vårsemesteret 2025 er ut dagen mandag 23. september.
Bosted
Praktikanten er selv ansvarlig for å finne et sted å bo.
Den norske ambassaden i Bern
Ambassaden ivaretar norske interesser overfor Sveits, Liechtenstein og Den Hellige Stol (Vatikanstaten). Ambassaden er en av Norges mindre utenriksstasjoner med totalt syv ansatte, hvor to er utsendte. Ambassaden befinner seg i et moderne kontorbygg litt utenfor sentrum i Bern.
Bern er de facto hovedstaden i Sveits og ligger meget sentralt plassert i hjertet av Europa. Et opphold i Bern vil by på gode muligheter til å praktisere tysk, både skriftlig og muntlig, samt andre europeiske språk. Det er kort avstand til Alpene og nabolandene Frankrike, Tyskland og Italia. Da Sveits har et særdeles godt utbygget offentlig transportsystem, kan alle de ulike språkregionene i landet nås på kort tid. Bern har ellers et godt praktikantmiljø, og det er gode muligheter til å knytte et internasjonalt sosialt nettverk.
Før du søker, ber vi deg om å lese informasjonen om studentpraktikantordningen på Utenriksdepartementets nettsider.